Икономика

Откриха птичи грип в с. Цалапица

   
Откриха птичи грип в с. Цалапица
  google

Българската агенция по безопасност на храните обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в с. Цалапица, община Родопи, област Пловдив. Причинителят на болестта е установен на 28 март 2024 г. в птицевъден обект за отглеждане на кокошки носачки, находящ се в землището на с. Цалапица.

В животновъдния обект се отглеждат над 86 000 броя птици.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: от община Родопи – с. Цалапица и от община Стамболийски – гр. Стамболийски.

В 10-колиметровата, наблюдавана зона около попадат както следва: от община Съединение – гр. Съединение, община Марица – с. Войсил, с. Бенковски, с. Радиново, с. Костиево, от община Родопи – с. Оризари, с. Кадиево, с. Златитрап, от община Стамболийски – с. Йоаким Груево, с. Куртово Конаре, с. Ново село, с. Триводици, както и от област Пазарджик, община Пазарджик – с. Хаджиево, с. Говедаре, с. Мало Конаре.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни патици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

Агенцията по храните напомня, че патешко месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14