Новини

Христо Иванов: ГЕРБ се фръцнаха, Борисов разказва приказки от шипковия храст

   
Христо Иванов: ГЕРБ се фръцнаха, Борисов разказва приказки от шипковия храст

Идеята беше споделена от всички политически сили в управляващото мнозинство. Нашето първоначално предложение беше редовният кабинет да бъде преназначаван като служебен с ограничени правомощия, като се има предвид, че това е преобладаващият модел е в Европа. На този модел се възпротивиха колегите от ГЕРБ – СДС и ДПС, затова преминахме през другия модел. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов по повод заложените в конституционните промени ограничения на президента.

Твърдя, че не сме воювали с президента, просто имахме за цел България да не бъде република с президентско управление. Трябваше да има закон за служебното правителство, но никой не очаквал, че колегите ще свалят редовното правителство и ще ни хвърлят на избори само два месеца след приемането на конституционните промени. Отнемането на конституционната уредба отнема време и изисква политическите сили да не предизвикват кризи без нужда, заяви Иванов.

В отговор на въпрос на думите на президента, че най-вероятно ще получат служебен кабинет, който няма да е удобен за тях, съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България"посочи: Ще получим онова, което президентът съумее да направи в създалата ситуация. Когато се правят конституционни промени, не гледаме по домова книга кой къде е. Старали сме се да върнем политическия процес към някаква нормалност. Бързането да се говори за криза, инжектирането на пореден слой притеснение не работи за никого. При здрав разум и отговорност нещата ще се случат.

Напълно възможно, разумно и целесъобразно е да има избори 2 в 1, защото не сме толкова богата държава, за да хвърляме пари на улицата. Самоцелното бавене на третия мандат би било безотговорно действие, добави Христо Иванов.

Той коментира и провала на преговорите за ротация на правителството.

Ротацията се провали, защото ГЕРБ и ДПС решиха, че не са готови да се разделят със 100-процентното влияние, което имат в регулаторите. Преди време тогавашната председателка на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова каза - 2/3 за ГЕРБ-ДПС. Когато сложихме този въпрос на масата, това беше първият момент, когато имаше много остри реакции от ГЕРБ и ДПС. Това беше моментът, в който стана ясно, че те няма да допуснат да има ротация при тези условия. Нататък целият процес беше пунт и пластика. Те четири пъти взривиха преговорния процес, пет пъти даваха различни ултиматуми. Това даваше ясни знаци, че се търсят поводи този процес да не стигне до успешен край, отбеляза Иванов.

Това правителство се случи, защото ние сключихме сложен компромис за 18 месеца. Нямаше никаква причина да се предоговарят нещата. Компромисът предвиждаше смяна на министри да има само при общо съгласие, ние също сме се съобразявали, например при искането ни за смяна на вътрешния министър, добави той.

В отговор на въпрос за думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в последния момент се е срещнал със съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев и ротацията почти е била договорена, но била провалена заради искане на ПП – ДБ за смяна на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, Христо Иванов заяви: Това са разкази от шипковия храст. Ние не сме искали цялата власт. Тези промени би трябвало да са в интерес и на двете политически сили, ако искаме да правим реформи. Този човек допусна полицейско насилие в центъра на София. Само че самият факт, че самият Борисов не участваше в преговорите, показваше имитативния, камуфлажния характер на тези разговори.
Колкото кабинетът се е провалил заради някакъв разговор, в който г-н Василев е участвал. 10 пъти повече се провалил заради внасянето на мандата от Мария Габриел с министри, които Това беше поредният опит да се взриви процеса. Естествено, че след това доверието към нея силно се промени и връщането към преговорите беше много трудно от наша страбна. След всичките комедии получихме писмо от ГЕРБ - "Селска" чест от Маскани. Това ми звучи като бракоразводна жалба, заради която да попаднем в "Съдебен спор", посочи Иванов.

Въпросът е дали искаме да носим политическа отговорност търсим повод да се обидим и да се фръцнем. Ние също можехме да извадим списък и да кажем, че са прекалили с исканията. Договорката беше за 18 месеца, никой няма право безотговорно и без политически аргументи да я счупи. Въпреки всички провокации не ние прекъснахме процеса на преговори. Не ние излязохме и казахме, че прекратяваме преговорите, подчерта съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Цялата практика на това управление показваше, че ГЕРБ не може да взема самостоятелни решения без Делян Пеевски. Ние не сме искали парафа (подписа – б.ред.) на Пеевски, но на ГЕРБ парафът на Пеевски им е необходим през цялото време, отбеляза той.

Искаме съдебната власт и регулаторите да се попълнят в качествени хора в прозрачен процес. Ние показахме, че се борим за това страната да излезе от институционалното блато. Това може да стане само с реформи. Затова ще искаме доверието на гражданите на предстоящите избори, каза още Христо Иванов.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14