Спорт

Лео Меси: За детството, критиците и кога слага край на футбола

   
Лео Меси: За детството, критиците и кога слага край на футбола

Аржентинската мегазвезда Лионел Меси даде пространно интервю за Big Time podcast. В него световният шампион говори за престоя си в "Барселона", мондиала в Катар и разкрива до кога ще играе футбол.

"Имах много щастливо детство, беше трудна промяната да се преместя от Аржентина в Европа. Всичко беше ново за мен, бях малко момче и трябваше да започна от нулата: ново училище, нови приятели. Но истината е, че "Барселона" винаги се отнасяше с мен грандиозно. Можех да правя всичко, което харесвам и това беше впечатляващо", добавя Меси.

Коментирайки високите стандарти, които си е поставял, и как се е изграждал стъпка по стъпка, Меси казва: "От ранна възраст винаги съм бил самокритичен, и всъщност все още съм. Това е ключът – не трябва да си доволен от себе си и то не само на думи. Всеки е свободен да ме критикува и, когато става дума за футбола, това не ме притеснява. Аз сам на себе си първият критик. Нямам нужда някой да ми казва кога правя нещата правилно и кога греша. Аз първи усещам, когато нещо не ми се получава", добавя аржентинският гений.

Малко преди края на календарната 2022 година той на практика запълни витрината си с трофеи, спечелвайки това, което му липсваше - Световната титла в Катар, припомня "24 часа".

"Необяснима радост е да спечелиш Световната купа. Поемайки тежък удар още в първия мач, това беше прекрасен месец, в който си прекарахме страхотно. Най-добрият момент беше, когато осъзнахме, че вече сме шампиони. Чувството, че всичко свърши, че вече сме го постигнали, че е време да вдигнем Световната купа – не мога да ви го опиша! Ако нещата не се бяха случили, със сигурност щях да напусна националния отбор", казва още Лео Меси.

След това той е помолен да отговори и на въпрос за онзи момент, който е неизбежен в кариерата на всеки футболист – отказването от играта, излизането от терена.

"Знам, че в момента, в който почувствам, че вече не съм в състояние да играя, че вече не се забавлявам или не помагам на съотборниците си, ще се откажа. Аз съм много самокритичен, знам кога съм добър, кога лош, кога играя добре и кога зле", категоричен е аржентинската икона.

"Когато усетя, че трябва да направя тази стъпка, ще я направя, повярвайте ми. И без да мисля на колко съм години. Но ако се усещам добре, ако ми се получават нещата, няма да се откажа. Защото да играя футбол е нещото, което мога най-добре и което харесвам".

Последва въпрос дали има планове как ще се развие животът му, когато окачи обувките на пирона и повече няма да играе. Осемктратният носител на Златната топка все още не знае накъде ще поеме.

"Все още не съм мислил какво ще правя, когато се пенсионирам, в момента се наслаждавам на всеки ден, на момента, без да мисля за бъдещето. Все още нямам никаква яснота, старая се да изпитвам удоволствие да правя това,  което ми харесва. Когато му дойде времето, със сигурност ще намеря своя път към новата си роля.

А дали е време за равносметка? Меси признава: "На спортно ниво имах късмета да постигна всичките си мечти и истината е, че не мога да искам повече. Благодаря на Бог, че ми даде толкова много на професионално и човешко ниво, като семейството ми и приятелите. Опитвам се да се наслаждавам на всичко, което Бог ми е дал досега, което е много, наистина много".


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14