Новини

ИТН получи още един държавен имот в центъра на София

   
ИТН получи още един държавен имот в центъра на София

"Правителството предостави на политическа партия „Има такъв народ" правото да използва безвъзмездно държавен имот в столицата за административните нужди на партията". Това съобщават от Министерския съвет.

"Срокът за стопанисването на имота е десет години и докато партията отговаря на изискванията на Закона за политическите партии, при условие ползвателят да не използва имота за извършване на икономическа дейност. Имотът се намира в град София, район „Оборище", ул. ,,11-ти август" № 5А, ет. 1, ап. 15 и представлява самостоятелен обект в пететажна сграда", казват още от правителството.

ИТН веднъж вече получи държавен имот, който да ползва за нуждите на партията - на столичния бул. "Витоша" 148. Това бе през 2022 г., когато управляваше правителството на Кирил Петков, от което бе част и партията на Слави Трифонов.

Два офиса от държавата ползва и "Продължаваме промяната". Тя ги получи с решение на Министерския съвет от миналата седмица.

Сградите се предоставят на партията по Закона за политическите партии. От началото на 2020 г. всички формации, които са представени в парламента, имат право да ползват държавни имоти без пари. Поправката в закона бе прокарана от ДПС по времето, в което партийната субсидия бе 0 лв. за няколко месеца през 2019 г. Това бе направено, за да се отговори на референдума на Слави Трифонов за намаляване на партийните субсидии. По това време екипът му установи и че партиите са вземали малко над 11-те лв. за глас, които им се полагаха тогава, и се наложи те да връщат пари на държавата. По-късно депутатите си върнаха държавната субсидия, но на 8 лв. за действителен глас и оставиха безплатните централи.

Извън тях, държавни офиси имат ГЕРБ, "Възраждане" и ДСБ (по информация на Областната управа в София от края на 2023 г.).


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14