Анализи

Комисията за Нотариуса: говорят прокурори, съдебният инспектор и следовател

   
Комисията за Нотариуса: говорят прокурори, съдебният инспектор и следовател

Временната парламентарна комисия, която бе създадена след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, ще заседава днес, като в дневния ред е включено изслушването на четирима души - градският и апелативен прокурор на София, главният съдебен инспектор и настоящ следовател и бивш член на съдебния съвет.
"Не съм била когато г-н Пеевски е бил назначен в столичното следствие. Това е при новото ръководство на Ангел Александров, който г-н Рашков знае как беше доведен. Не съм работила с г-н Делян Пеевски, който е бил редови следовател, доколкото ми е известно", коментира Кирилова в отговор на въпрос на Мирослав Иванов.

На въпрос за разпределението на делата и преписките, Кирилова даде подробен отговор. "В 5-ти отдел има два други. Едната група е по сигнали от различни граждани, министри, депутати срещу лица с имунитет. Има доста сигнали. Втората група е дела срещу магистрати. Броят на тези дела не е чак толкова голям, а и в много случаи не представляват фактическа и правна сложност. Там са 6 човека. Системата, която разпределя делата, многократно е проверявана. Тя отчита колко работни дни имаш, колко дни си бил в отпуск, правени са много проверки. Тя е създадена не да помага, а да пречи. По тази причина са се паднали тези дела на прокурор Йордан Петров", обясни Кирилова и добави, че е правено много пъти - три дела може да се паднат на един прокурор едно след друго за един ден.

"За мен е необичайно да се разпределя прокурор в 2:36 ч. през нощта. Прокурор Константин Сулев е бил разпределен по този начин. Как и защо се е случило са въпроси, които съдът ще реши", отговори Кирилова като коментира делото, по което се разследва Петьо Петров-Еврото, което в последствие отива в СГП. "Делото не е иззето от СГП, те си го изпратиха и ние го получихме", каза Кирилова за разследването.

"По отношение на прокурор Йордан Петров. Аз смятам, че е добре да има такива прокурори като Йордан Петров. Този прокурор и екипът от прокурори, които тогава бяха трима се осмелиха да образуват едно досъдебно производство срещу това лице (Мартин Божанов-Нотариуса). И аз съм сигурна, че тук поне един ме разбира защо казвам, че са се осмелили. Натискът, няма да кажа от кого е, за необразуване на дело не беше малък", обясни Кирилова.

"Този прокурор с екипа образува делото. Докладът на главната дирекция дойде през декември месец, преди Коледа м.г.. Това наложи да се извърши допълнителна проверка. Не е вярно, че не сме работили по делото на Мартин Божанов. Самият факт, че 3 месеца преди убийството на този човек, ние използвахме специални разузнавателни средства, които в скоро време ще станат веществени доказателствени средства, означава, че не сме чакали да убият Мартин Божанов и ние да кажем, че започваме да работим по него. Вече ще стане една година откакто работим", коментира още градският прокурор на София.

Тя декларира категорично, че не е била част от т.нар. "семейство", за което говори бившият районен прокурор на София Невена Зартова. Тя подчерта, че системата може да се самоочисти.

"Когато започнах в следствието нямаше сфери на влияние. Животът се промени, изнасят се неверни данни. Станаха нещата доста по-различни. За това как може да се ограничат тези сфери на влияние и зависимости, то е до човек. Всеки трябва да носи глава на раменете си. Може би трябва да се направи разговор с професионалисти, да видим какво може да се направи и да се промени. Между вас само г-н Рашков е професионалист по тази тема. Моля Ви, спрете да омаскарявате прокуратурата. И към медиите: "Обадете се и питайте. Спрете се да омаскарявате хората. Тези хора имат семейства, деца и родители. Душевните травми никой не може да ги излекува, вярвайте ми, от опит го казвам", заяви прокурор Кирилова.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14