Свят

Ислямска държава подтвърди причастността си към атаката в Москва с видео, заснето от терористите

   
Ислямска държава подтвърди причастността си към атаката в Москва с видео, заснето от терористите

Пропагандната агенция на "Ислямска държава" „Амак“ публикува видео, което самите терористи са заснели по време на атаката срещу концертната зала "Крокус Сити Хол" на 22 март.

На кадрите те показват телата на невъоръжени хора, проснати на пода, стрелящи по тях от автомат AK-74M, крещящи лозунги за Аллах, „победа над неверниците“ и казващи на арабски, че са тук „заради религията на Бог." Терористът прерязва с нож гърлото на една от ранените жертви. Съучастникът му призовава „убивайте, не ги щадете“.

Видеото е публикувано от канала Directorate4, който посочва, че е премахнало кадрите с прерязаното гърло.

Съдейки по видеото, в атаката са участвали общо четирима терористи. Облеклото им съвпада в детайли с облеклото на задържаните от руските сили за сигурност по подозрение в извършване на престъпление. В същото време лицата на убийците на записа са замъглени и гласовете им са изкривени.

Клонът на "Ислямска държава" в Афганистан, известен като "ИД-Хорасан" или ИДИЛ-К, пое отговорност за атаката. Американски служители потвърдиха, че през март американското разузнаване е получило информация, че ИДИЛ-K планира атака срещу Москва.

По-рано ФСБ съобщи за задържането на 11 души по подозрение за участие в терористичната атака. Четирима от тях, които бяха заловени в района на Брянск, бяха посочени от силите за сигурност като преки участници в нападението: според някои източници това са Раджаб Ализаде, Мухамадсобир Файзов, Шамсуддин Фаридуни и Сайдарки Рачабализода. Последният вероятно е бил убит при ареста си. Той публикува в социалните мрежи признатите за екстремистки в Таджикистан изказвания на религиозния деец шейх Мохамед Солехи Пурдил.

От руското МВР заявиха, че сред задържаните няма руснаци, без да уточнят гражданството им. В същото време президентът Владимир Путин, който се обърна към жителите на страната едва 19 часа след трагедията, каза, че терористите, които атакуваха концертната зала, са се опитали да избягат в Украйна, където се твърди, че „им е бил подготвен прозорец, за да прекосят държавна граница” и ги сравни с нацистите, „които извършват кланета в окупираните територии”. Киев отхвърли тези обвинения.

По последни данни 133 души са загинали, а други 154 са били ранени в резултат на терористичната атака. Работата по разчистване на отломките продължава. 24 март е обявен за ден на национален траур в Русия.

https://t.me/moscowtimes_ru/20616


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14