Шоу

България спечели престижната награда на Н.В. Краля на Йордания – Абдула II посветена на Световната седмица на междурелигиозната хармония и толерантност на ООН

   
България спечели престижната награда на Н.В. Краля на Йордания – Абдула II посветена на Световната седмица на междурелигиозната хармония и толерантност на ООН

В навечерието на своята 16-та годишнина, сдружение „Мостове“ спечели първата награда в конкурса на Н.В. Краля на Йордания Абдула II посветена на Световната седмица на междурелигиозната хармония и толерантност на ООН. В съревнование с над 1180 събития от цял свят, проведени в рамките на седмицата, спектакълът „Gift of LOVE” беше отличен като най-добър пример за междурелигиозно обединение. Това е първият път, в който България печели тази награда.

От 2012 година сдружение „Мостове“ организира различни събития и инициативи по повод с ООН Седмицата на междурелигиозната хармония и толерантност. Тяхната цел е да създават поредния „мост“, който свързва хора, институции, духовни послания, религии и гледни точки.  

Тази година на 9 февруари, сдружението организира спектакъла „Gift of LOVE” в Епископската базилика на град Пловдив с финансовата подкрепа и партньорство на посолството на Република Австрия, под патронажа на Н.П. посланик Андреа Икич-Бьом. Именно той бива отличен от журито като най-достойният пример за събитие, обединяващо млади хора от различни религии около изкуството и общочовешките ценности.

Идеята за установяване на „Световна седмица на междурелигиозната хармония“ е предложена пред Общото събрание на ООН през септември 2010 г. от Н.В. Краля на Йордания – Абдула II. На 1 Февруари 2011г. ООН стартира първата Световна седмица посветена на хармоничните междурелигиозни отношения (World Interfaith Harmony Week), с многобройни инициативи и събития в различни части на света. Генералната Асамблея на ООН решава всяка година първата седмица на февруари да се посвети на разпространение на посланието за хармонични междурелигиозни отношения и добрата воля сред църквите, синагогите, джамиите, храмовете и всички други богослужебни места, основани на любовта към Бог и любовта към ближния или на любовта към далечния. Седмицата за религиозна хармония и толерантност цели да бъде платформа за диалог и да ангажира обществеността от различни религии в общи действия и диалог, които да изведат на преден план общите човешки ценности. Видео от спектакъла ,,Gift of love” – https://www.youtube.com/watch?v=RMrIx44MY9Y&t=272s

Сдружение Мостове е регистрирано през 2008 г. с идеята да бъде платформа за диалог между представители на различни религии, култури и общности в България. Част е от най-голямата световна мрежа за междурелигиозен диалог United Religion Initiative (URI) и от фондацията ,,Anna Lindh”.

Основната мисия на сдружението е да създаде пространство за диалог сред младите хора в изграждането на мира и разрешаването на конфликти, посредством различни форми на изкуството и неформално образование.

Водещ принцип на работа е партньорството с местната власт и организации със сходна мисия у нас и чужбина, както и създаването на среда за обмен на идеи и сътрудничество между общностите. До момента сдружението е организирало над 20 обучения, проекти и междукултурни спектакли и изложби, които чрез езика на изкуството обединяват млади изпълнители от различни верови и културни общности.

 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14