Спорт

Проучване: Евро 2024 няма да спаси германската икономика

   
Проучване: Евро 2024 няма да спаси германската икономика

Малко вероятно е Европейският шампионат по футбол, който ще се проведе в Германия през лятото, да се превърне в лятна приказка за най-голямата икономика в еврозоната, опитваща се да се върне по пътя на растежа. Това се посочва в проучване на Кьолнския институт за икономически проучвания, публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

„Опитът от Световната купа по футбол през 2006 г. показва, че големите спортни събития не оказват значително влияние върху икономиката на страната домакин“, заяви ръководителят на института Михаел Грьомлинг.

Германската икономика, която е ориентирана към тежката промишленост, страда от руската инвазия в Украйна през 2022 г., повишила цените на електроенергията и вече четвърти пореден месец е с нулев или отрицателен растеж, което влияе на цялата еврозона.

Много потребители вероятно ще използват Евро 2024 година като възможност да си купят телевизор, да поканят приятели, за да гледат заедно мачовете на обществено място или да изпият още една бира. Те обаче ще спестят пари по друг начин: братвурст вместо ресторант, телевизия вместо кино. В резултат на това не е задължително потребителското търсене да нарасне, а то по-скоро ще се промени, добави още Грьомлинг.

Събитието ще даде малък икономически тласък за 10-те градове домакини на мачовете от европейското първенство, но това няма да се изрази в растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) в края на годината според проучването на института. БВП на Германия се е свил с 0,3 на сто през 2023 г., което е най-лошото представяне сред големите икономики. Очакванията са тази година да има скромен растеж.

„Определени финансови средства ще се използват за модернизацията на някои стадиони, но няма да бъдат построени нови пътища или друга инфраструктура, какъвто например бе случаят със Световната купа в Южна Африка“, уточни Грьомлинг, цитиран от БТА.

Приходите от продажбата на телевизионни права отиват към УЕФА, която е базирана в Швейцария. Не бива да се подценява и психологическото влияние.

Голямо спортно събитие може да подобри настроението и имиджа на страната-домакин, посочи експертът.

Едно успешно Европейско първенство по футбол от спортна и организационна гледна точка прави локацията по-привлекателна.

„Култивирането на имиджа е огромна печалба, особено на фона на спада на слабите преки инвестиции", каза Грьомлинг.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14