Еко Новини

Тома Белев с обвинения към ГЕРБ, че правели кампании срещу него

   
Тома Белев с обвинения към ГЕРБ, че правели кампании срещу него

След като бившият заместник министър на екологията и настоящ съпредседател на „Зелено движение“, част от ПП–ДБ, Тома Белев, заяви, че имал 110 начина да накара ГЕРБ да махнат Мария Габриел, в друг пост във Фейсбук обвинява ГЕРБ, че бил „обект на герберски кампании“ срещу него.

Тома Белев е най-толерираният еколог в страната. Въпреки твърденията му, че е граждански активист, това не е вярно. Бил е многогодишен директор на парк Витоша, общински съветник в София, заместник министър на околната среда и водите и неизменен кандидат за депутат и евродепутата. Неправителствените организации, фирми и консорциуми, в които е участвал, са печелили поръчки за милиони левове. Ръководел е екипи, правели плана за управление на Пирин, който блокира за десетилетия развитието на ски зона Банско. Действащият от 2005 година план за управление на Витоша също е редактиран от него и затова планината е в този вид, без надежда до се промени.

Същевременно, като заместник министър издейства приемането от Министерски съвет на плана за управление на парк Българка, който е правен от него и струва 2.6 милионалева, и който блокира изграждането на тунела под Шипка.

През 2003 година Белев регистрира „Асоциация на парковете в България“ - частна структура, в която участваха 8 от 11 дирекции на държавните природни паркове. Тази частна структура, дублираща дейността на дирекциите, е създадена без разрешение на принципала - Министерство на земеделието. Въпреки това Белев никога не е бил санкциониран. Нещо повече. Преди няколко години той пререгистрира „Асоциация на парковете в България“ и я превзе, променяйки квотата на участниците. Така приватизира асоциацията, с всичките десетки земи и имоти, които сдружението притежаваше.

Скандали имаше и за негови ксенофобски изказвания, отново без последствия. Като заместник министър, заедно с министъра, Борислав Сандов, отпуснаха без търг и конкурс 11 милиона лева на Природонаучния музей към БАН. Въпреки незаконното действие, отново няма никакви последствия за него. Докато заедно с Борислав Сандов управляваха МОСВ дадоха охраната на всички зони по Натура - над 40 000 кв. км, без търг или конкурс, на паравоенно формирование. Отново без да отговарят за тези си действия.

Тома Белев се оплаква, че ГЕРБ режисирали кампании срещу него, защото бил непримирим боец срещу тях. Забравил е да спомене многобройните случаи, когато точно министри от кабинетите на Борисов му подписваха поръчки за милиони и уволняваха хора, за да угодят на него и еколозите, за да спрат екорекета върху държава, общини и бизнес.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14