Икономика

Цената на златото достигна исторически максимум

   
Цената на златото достигна исторически максимум
  google

Цената на златото на международните пазари достигна рекорден връх на фона на спадаща доходност на американските държавни облигации и понижение в курса на долара, след като Управлението за федерален резерв запази прогнозата си за три намаления на лихвените проценти през тази година, предаде Reuters. Перспективата за по-ниски лихвени проценти натежава върху долара, което прави златото по-евтино за инвеститорите, притежаващи други валути.

На този фон спот цените на златото се повишиха с 0,8 на сто до 2203,09 долара за тройунция към 7 часа българско време, след като достигнаха исторически максимум от 2222,39 долара по-рано през сесията, пише БТА. Фючърсите върху златото в САЩ скочиха с 2,1 на сто до 2205,40 долара.

Вчера УФР запази лихвените нива в САЩ, но потвърди намеренията си да понижи три пъти нивото на основните ставки до края на годината.

УФР задържа лихвените проценти стабилни в сряда, но политиците посочиха, че все още очакват да ги намалят с три четвърти от процентния пункт до края на 2024 г., отбелязва Ройтерс


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14