Икономика

Деница Сачева: ГЕРБ вече няма да приеме Асен Василев за финансов министър

   
Деница Сачева: ГЕРБ вече няма да приеме Асен Василев за финансов министър

Всичко това се случва, защото ПП-ДБ дадоха заявка, че искат да се провали първият мандат и кабинетът отново да е с втория, казва бившата социална министърка

Аз си водех записки на разговорите ни. 40% от тях бяха за министъра на отбраната Тодор Тагарев

В парламентарната група на ГЕРБ всички ще последват примера на Делян Добрев и за министър Асен Василев няма да гласуват. Той и Габриел са неравностойни - не могат да се мерят нито като политика, нито като авторитет, нито като отговорности.

В това бе категорична депутатът от ГЕРБ и част от преговорния екип на партията с ПП-ДБ Деница Сачева пред Би Ти Ви.

Те постоянно налагат темата за жените, а поведението и отношението, което демонстрират към нас, включително това, което се случи спрямо г-жа Габриел, цялата група на ГЕРБ е изненадана от това отношение към един от най-успешните политици, една жена, която има изключително сериозни качества и представлява капитал за България. Хора като Асен Василев не могат да си позволят да говорят такива неща. Той упреква г-жа Габриел за това, че е взела смело решение да избере екипа, с който ще управлява, коментира Сачева. Според нея у Василев има "липса на елементарна етика и умения като лидер".

Още от самото начало казахме на какво сме съгласни. Споразумението от 14 стр., дори по думите на Петков, беше готово. Да, не се разбрахме за конкретен срок по отношение на службите, конкретен текст за отпадане на следствената тайна и за Закона за съдебната власт. Ние водихме разговор как да изглеждат текстовете. Имахме относително съгласие какво ще се случи, разказа Сачева.

Всички тези 11 души, които са си подали отводи, са министри в момента. Голяма част от тях бяха представени като експерти, те са поели отговорност да управляват 18 месеца и трябва да носят своята отговорност, настоя тя.

Не, не съм водила преговори да заменя социалния министър Иванка Шалапатова. Не преговарям за позиции, в които вече съм била, допълни Сачева.

Запитана съгласуван ли е бил все пак списъкът с министри, който Мария Габриел даде на президента Румен Радев, тя отвърна: Твърдя, че в този списък нямаше нищо изненадващо за колегите от ПП-ДБ. Това се случва, защото още от самото начало ПП-ДБ дадоха заявки по различни канали, че се опитват да провалят първия мандат, независимо какво казват. Те от самото начало искат това да е с втория мандат отново. Колкото и да не ни вярвате, все по-ясно става за цялото общество че ПП работи само и единствено за пиар, маркетинг.

Всички имена, които бяха вътре, бяха обсъдени. Няма нито едно ново име. Колегите от ПП непрекъснато сменяха мнението си за какво ли не. За втори път чувам, че Тагарев не е бил част от разговорите. Това е абсурд. Ние бяхме на преговорите без телефони, защото искахме да няма спекулации, но аз си водех много подробни записки, огромен процент от времето, да кажем 40%, ние сме говорили за Тагарев. Имаше конкретни забележки от г-жа Габриел към неговата професионална работа, вместо да се отговори конкретно на тях, на нас ни отговаряха, че това е знаме и важно нещо за тях, разказа още Сачева.

Самият Кирил Петков сам потвърди, че са приели Ивелина Василева и Росен Желязков за министри. Жечо Станков също бе приет, но няколко часа по-късно се роди идеята БЕХ да бъде оглавена от настоящия министър Румен Радев, обясни тя.

Договорихме се за всички големи въпроси. ПП непрекъснато искаха да удължават времето, да вкарват нови условия и изисквания, протакаха нарочно. Подписи под състава на кабинета няма, но квотите са договорени. Изненадващото за нас е тяхното поведение. Когато те внесоха оставка, ние нямахме представа за това. Г-жа Габриел бе в Букурещ, напомни депутатката. 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14