Новини

И Сотир Цацаров не познава Нотариуса, а Пепи Еврото започнал кариерата си не при него, а при Борис Велчев

   
И Сотир Цацаров не познава Нотариуса, а Пепи Еврото започнал кариерата си не при него, а при Борис Велчев

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров отрече да познава или да е бил част от схемата за влияние в съдебната система около разстреляния в края на януари Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, както и да е имал ключова роля в кариерното развитие на издирвания бивш следовател Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, свързван с аферата "Осемте джуджета" , съобщи БНР.

По негово искане Цацаров, който в момента е прокурор във Върховната прокуратура, е на изслушване във Висшия прокурорски съвет.

Цацаров е поискал изслушването заради изказвания по негов адрес - във Висшия съдебен съвет от съдия Владислава Цариградска, героите на разследването "Списък за бърз контрол" на АКФ - Веселин Денков и Ивайла Бакалова, и медийни изявления на бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

Той отрече да е пращал до медии флашки с компрометиращи материали срещу Цариградска и призова, ако друг от прокуратура или пресцентъра на прокуратура го правил, това да бъде казано ясно. Бившият главен прокурор опроверга и други изявления на съдийката, но изрично подчерта, че не оправдава случилото се с нея, което определи като недопустимо.

Цацаров отхвърли връзката, която Денков и Бакалова направиха между среща от август 2020 година на Веселин Денков с него - вече в качеството му на шеф на Антикорупционната комисия, и последвалия му арест. Той каза още, че Комисията е правила проверка по разследването " Списък за бърз контрол", в което за първи път беше осветено влиянието на Нотариуса в съдебната система.

Проверката е открила данни за престъпление, била е изпратена в прокуратурата - тогава ръководена от Иван Гешев, но какво е последвало Цацаров не знаел, заради "оскъдните му контакти" с неговия предшественик.

Сотир Цацаров опроверга и приписваната му роля като покровител на Петьо Еврото, за което говори Бойко Рашков. Той обясни, че кариерата на героя от разследването "Осемте джуджета" е започнала при Борис Велчев, продължила е при бившия градски прокурор Николай Кокинов. Петров е освободен от системата през 2015 година. Бившият главен прокурор се самоцитира, че казал, че прокуратурата има интерес да се освободи от него.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14