Икономика

Канада спира износа на оръжие за Израел

   
Канада спира износа на оръжие за Израел

Канада ще спре да изпраща оръжия на Израел, съобщи снощо източник от канадското правителство, като добави, че от началото на конфликта между Израел и „Хамас" Отава е изнасяла само „несмъртоносни“ оръжия, предаде Франс прес.

„Намираме се в ситуация, в която реалността на терен вече не ни позволява да изнасяме оръжия“, заявил е източникът.

Лицензите за продажба на оръжие, предоставени от Канада от началото на конфликта между Израел и „Хамас“ преди пет месеца, се отнасят само за износ на несмъртоносно оборудване, добави същият източник, който уточни, че от януари насам не е осъществяван износ.

Несмъртоносните оръжия са включвали комуникационни средства, добави той.

Макар да потвърждава правото на Израел да се защитава, канадският премиер Джъстин Трюдо заема все по-критична позиция спрямо военната операция, проведена от израелската армия в ивицата Газа след нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври.
Късно вечерта в понеделник канадският парламент прие необвързващо предложение, в което призовава международната общност да работи за намиране на решение с две държави на конфликта.

По-рано ръководителят на „Хамас“ Исмаил Хания обвини Израел, че се опитва да „саботира“ преговорите за постигане на примирие в Газа с операцията си в болница Аш Шифа, отбелязва БТА.

Според канадски медии Отава е изнесла за Израел военно оборудване на стойност над 21 млн. канадски долара през 2022 г. и 26 млн. през 2021 г. Това поставя Израел сред 10-те най-големи дестинации за канадски износ на оръжие. Въпросът за доставките на оръжия за Израел предизвика правни действия в няколко държави по света. В началото на март коалиция от канадски правозащитници и граждани от палестински произход подаде жалба срещу канадското правителство, с която иска да спре износа на оръжие за Израел. Те твърдят, че страната нарушава както международните, така и вътрешните си правни норми относно износа на оръжие.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14