Икономика

Петролът губи позиции под натиска на засилващия се долар

   
Петролът губи позиции под натиска на засилващия се долар

Цените на петрола спаднаха в днешната азиатска търговия, тъй като силният долар охлади инвеститорския интерес към черното злато, след като през последните две сесии основните сортове достигнаха до висоти, непознати от месеци, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Фючърсите за доставка през май за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загубиха 19 цента или 0,2 на сто до 87,19 долара за барел.

Договорите за американски лек суров петрол с доставка през април, които приключват днес, спаднаха с 35 цента или 0,4 на сто до 83,14 долара за барел.

Индексът на американския долар се повиши за пета поредна сесия, след като данните говорят за устойчивостта на американската икономика, което прави петрола по-скъп за инвеститорите, опериращи в други валути, и това намалява търсенето.

В предходните сесии и двата сорта достигнаха до най-високите си нива от октомври, най-вече заради въздействието върху пазарите на украинските удари по руски рафинерии.

Спадът на руския капацитет за рафиниране в резултат на тази удари е довел до ръст на износа на суров петрол от Русия, според пазарни източници. През март износът от руските западни пристанища ще бъде увеличен с 260 000 барела дневно при първоначален план за общ износ за месеца на 2,2 милиона барела.

Американският петролен институт съобщи вчера, че запасите от петрол в САЩ спадат през миналата седмица, докато резервите от дестилати растат. Днес следобед се очакват официалните данни на Агенцията за енергийна информация.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14