Анализи

ГЕРБ спешно търси 11 нови министри, иначе кабинетът Габриел ще е противоконституционен

   
ГЕРБ спешно търси 11 нови министри, иначе кабинетът Габриел ще е противоконституционен

Коалиция ГЕРБ-СДС трябва спешно да намери 11 нови министри, иначе проектокабинетът "Габриел" ще е противоконституционен, обясниха пред OFFNews конституционалисти.

Малко след 16 ч. днес Мария Габриел върна на държавния глава изпълнен първия проучвателен мандат със структура и състав на Министерски съвет. Румен Радев на свой ред ѝ отвърна, че веднага ще изпрати указа в Народното събрание и го направи.

По-късно се оказа, че този състав изобщо не е съгласуван с ПП-ДБ, а част от номинираните министри дори не са питани. Впоследствие лидерите на ПП-ДБ обявиха, че няма да участват в такъв кабинет, а министрите, включително и премиерът в оставка Николай Денков, са подали заявления, че не желаят да заемат постовете, за които са номинирани.

Към този час указът на президента Румен Радев е изпратен и получен в деловодството на Народното събрание, научи OFFNews. Това означава, че председателят на парламента Росен Желязков може още утре да предложи гласуването на кабинета "Габриел". На този фон на извънреден брифинг съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов призова да не допусне гласуването на структура и състав на правителство. Той отправи призив и към президента Радев да оттегли указа си. Това обаче се оказва невъзможно.

Процедурата изисква президентският указ да бъде обнародван в Държавен вестник, което вероятно утре ще бъде факт. След това на председателски съвет в парламента трябва да се реши кога ще се гласува предложението за премиер и правителство.

Какво обаче ще се случи, когато указът вече е в Народното събрание?

В сегашното положение се оказва, че мандатът е неизпълнен. Ролята на президента е да се увери, че кандидатът за премиер отговаря на условията. А задачата на претендента за минитър-председател е да убеди Народното събрание, че предложените от него министри са подходящи за поста, обясни преподавателят по конституционно право в Софийския университет доц. Наталия Киселова.

Това е причината Румен Радев да не може да оттегли указа си, както предлагат от ПП-ДБ. В случая държавният глава е постъпил коректно и е изпълнил стриктно правомощията си.

Доц. Киселова се позова на решение на Конституционния съд от 1992 г., но сегашният случай е особен заради големия брой отказали се - на практика всички проектоминистри от ПП-ДБ подават заявления, че не желаят да участват в кабинета на Мария Габриел.

Във въпросното решение на КС се посочва, че "представените пред президента структура и състав на Министерския съвет не подлежат на контрол от него. Следователно самото представяне е достатъчно, за да се констатира, че мандатът е приключил успешно, и е основание да се предложи на Народното събрание да избере този кандидат".

През 2021 г. предложеният от "Има такъв народ" тогава за премиер Пламен Николов също бе принуден да направи промяна в предложеното от него правителство, след като излъченият за правосъден министър Момчил Иванов се отказа от поста и бе сменен с Иво Атанасов. Но отново става дума за единични рокади, а не за 11 министри, напомни доц. Киселова.

Въпросът не може да отиде в Конституционния съд, защото няма казус за разглеждане, бе категоричен преподавателят в СУ.

До този момент 11 министри от предложения от Габриел кабинет са подали заявления, че не желаят да бъдат избирани за постовете, за които са номинирани. Те са изпратени до председателя на парламента Росен Желязков и президента Румен Радев. ОFFNews разполага с пълен списък с проектоминистрите, които си правят самоотвод:

Николай Денков - Вицепремиер по европейските въпроси

Асен Василев - Министър на финансите

Андрей Цеков - Министър на регионалното развитие 

Димитър Илиев -  Министър на спорта

Атанас Славов -  Министър на правосъдието

Зарица Динкова - Министър на туризма

Георги Гвоздейков - Министър на транспорта

Иванка Шалапатова - Министър на труда и социалната политика

Богдан Богданов - Министър на икономиката 

Катя Панева - Министър на здравеопазването

Кирил Вътев - Министър на земеделието и храните

Според решение 20 на Конституционния съд от 1992 г., ако тези имена на министри бъдат гласувани в пленарната зала, въпреки подадените от тях заявления, то избраният състав на правителство ще е противоконституционен, а решението на Народното събрание - нищожно, обясниха юристи.

Според КС след получен указ на държавния глава в парламента НС следва да гласува три проекторешения - за избор на министър-председател, за структура на Министерския съвет и за състав на правителството. Има обаче възможност в пленарна зала имената, които ще бъдат предложени, да бъдат сменени. В противен случай целият кабинет "Габриел" би бил нелегитимен.

Към момента не е ясно дали групата на ГЕРБ-СДС изобщо ще подкрепи собственото си предложение. Яснота по въпроса се очаква утре рано сутринта на обявения от ГЕРБ за 08:30 ч. брифинг.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14