Анализи

Първан Симеонов: Ако няма правителство, ГЕРБ ще бъдат виновните

   
Първан Симеонов: Ако няма правителство, ГЕРБ ще бъдат виновните

Ако няма правителство, ГЕРБ ще бъдат виновните. Това мнение изказа пред БНР политологът от Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан", като обясни, че не може да разбере ГЕРБ какво мислят, че ще направят, ако махнат Тодор Тагарев.  Според него няма значение кой ще е министър на отбраната за политиката, която се води в тази сфера:

"Толкова ли е важно да не е Тагарев. А защо да не е той, след като той е взет за идеологическо знаме от ПП-ДБ. Толкова ли е важно да им вземеш знамето. Може наистина Бойко Борисов да не харесва как се справя Тагарев, но западните партньори държат на него. Реално погледнато, дали ще е министър Тагарев, или - не, това няма почти никакво значение, освен за електората на ПП-ДБ, който ще бъде силно подразнен, ако Тагарев не е министър на отбраната, защото за тях той е символ. Ако бях на мястото на ГЕРБ, не бих пипал там".

По думите му тактиката на ГЕРБ е била през ден да пускат през медиите съобщения, че всичко се проваля, за да вкарат ПП-ДБ в режим на молба:

"По този начин ГЕРБ развързва ръцете си, защото, ако има правителство, ГЕРБ ще изглеждат като конструктивна сила. ... Това е политическо надлъгване".

"Големият въпрос е дали надиграването е, че се правят, че искат да има кабинет, а всъщност отиваме на избори, но играем така, че другият да се окаже виновен. Това е едната опция, но има симптоми за обратното. Начинът, по който текат преговорите, изглеждат така, сякаш и двете страни искат да има правителство. Все още е напълно възможно да се състави правителство, но и обратното е напълно възможно. ГЕРБ са спокойни, че винаги може да се случи правителство и си позволяват тази игра на котка и мишка. А котката си играе с мишката, когато е напълно спокойна, че във всеки един момент може да я изяде", коментира Симеонов.

Според него не се е случило нищо ново, защото ПП-ДБ са влезли в капан още с влизането в сглобката с ГЕРБ.

"В този момент в България и в условията на война в Украйна няма никакъв начин управленският разказ да бъде разказан без ПП-ДБ. От ГЕРБ зависи дали ще имат ПП-ДБ до себе си, или ще имат ПП-ДБ като яростна опозиция, което е последното, което те биха искали, а идва и топлият сезон и ПП-ДБ утре биха могли да излязат на жълтите павета и много бързо ГЕРБ могат да бъдат отново набутани в ъгъла на ринга. Ако съм на мястото на ГЕРБ, последното, което ще искам, е да правя нов експеримент. ПП-ДБ са в състояние в последните часове на изборния ден да вдигат вълна и изведнъж разликата отново да се окаже 3-4 пункта. Няма никаква логика в това, което се случва в момента. И това е загуба на национално време. Това далеч не е най-харесваното правителство, нито най-доброто, но е единственото възможно в този момент".

Той изказа хипотеза, че ако боричканията между ГЕРБ и ПП-ДБ продължават, хората ще потърсят нещо трето, а кандидати за трето въобще не липсват.

 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14