Новини

Николай Денков отказа да е част от кабинета на Мария Габриел

   
Николай Денков отказа да е част от кабинета на Мария Габриел

Премиерът в оставка Николай Денков отказа да е част от кабинета, предложен днес от Мария Габриел. 

"Предложеният състав на проектокабинета днес в папката, представена пред президента, не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ. С други думи това е проектосъстав на ГЕРБ-СДС без да е съгласуван с нас. Второ, немалка част от номинираните за министри не са давали съгласие да участват в такъв кабинет. Включително и аз никога не съм се съгласявал да участвам в кабинет с този състав. При това положение съм подготвил декларация, с която заявявам, че не искам да бъда номиниран за състава на този Министерски съвет. Трето, няма съгласие и по текста на споразумението. Да, то беше обсъждано, но останаха спорни текстове, които така и не бяха обсъдени докрай", заяви акад. Николай Денков на брифинг в централата на ДСБ с всички лидери на ПП-ДБ. Присъстваха още и министрите на коалицията, които бяха включени в проектокабинета "Габриел".

Нямало и решение на органите на ПП-ДБ за участие в обявения кабинет или за подписването на каквото и да е било споразумение. От там предупредили партньорите си, че след като се договорят, ще имат нужда от време, за да получат съгласие от колективните си органи. Според Денков не е било нужно и всичко това да се случва още в първия ден от връчването на мандата.

"Всичко това ни кара да смятаме, че през последните дни нямаше идейно от другата страна желание за преговорен процес, а се е симулирал такъв", каза академикът. Той отрече военният министър Тодор Тагарев да в бил причината за разлома. Не я обаче я посочи Кирил Петков - реформите в службите и правосъдието, на които ГЕРБ не били готови.

Далеч по-остър беше Кирил Петков: "Всички тези месеци имах базово доверие на Мария Габриел. Днес то беше безвъзвратно загубено. Тя се подаде на натиск. Тя се подаде на натиска на г-н Борисов, предполагам, че и на натиска на г-н Пеевски. Тя днес показа, че няма качествата да бъде премиер. За да бъдеш премиер, трябва да имаш базов интегритет, смелост, лидерски умения и да не се навеждаш. Жал ме е за нея. За г-н Борисов ме е срам, защото за всичките тези дни той не се яви нито за ден да преговаря с нас. Не вдигаше телефоните, нямаше го, използва четири дни, криейки се зад тях. Нямаше даже мъжеството да застане на масата и да каже: "Аз не мога да приема" или "Мога да приема следния кабинет". Една стара българска поговорка - вълкът козината си мени, но нрава - не".

"Днес г-н Борисов избра може би своите страхове, може би своите зависимости, може би своята дружба с г-н Пеевски пред България", завърши Петков.

Ген. Атанас Атанасов пък призова президента да оттегли указа си, с който праща кабинета за гласуване в Народното събрание, тъй като част от министрите признали, че не са се съгласявали да са част от кабинета. Той се обърна и към председателя на парламента Росен Желязков да не вкарва гласуването на кабинета в дневния ред на парламента утре. Както "24 часа" писа, такава точка не в предвидена в седмичната програма, но председателят може да я предложи преди приемането на дневния ред утре.

"Мисля, че сме свидетели на една от най-големите фалшификации в съвременната българска политическа история", каза Асен Василев. Той разказа, че е бил в четири правителства, но за първи път ми се случва да е включен в правителство без неговото съгласие и без да е видял останалите министри.

"Това е акт или на наглост, или на безпардонност, или на безобразие, който нито един човек, който иска да стане премиер на тази държава, трябва да може да си позволи", каза финансовият министър в оставка. И нарече случилото се "селски тарикатлъци".

"Това е абсолютно безобразие и поругаване на всичко, за което ние се борим като правова държава. Това показва, че г-жа Габриел вече не е част на решението, а е част от проблема. Може би най-новото и красивото лице на мафията в България", каза още Василев.

Оценките на министрите така и не да били представени, стана ясно от думите на Христо Иванов, който призна, че така и не ги е видял. Той обясни, ще не е подписвал споразумението с ГЕРБ, а само го е обсъдил с Рая Назарян, която по-рано днес каза пред медиите, че Иванов го е "одобрил".

"Когато видяхме, че много от ключовите реформи, включително и една от темите, която остана до последно спорна по отношение на споразумението - промените в службите, се бавят, че ни се обещава днес, утре и откровено казано ни мотаят", разказа Христо Иванов. Именно реформите в службите за сигурност бяха един от основните приоритети на кабинета заедно с борбата с корупцията, съдебната реформа и регулаторите.

Според него няколко пъти е имало опити разговорите да бъдат прекратени. "Това започна да се случва след като преговорният екип видя и докладва, че няма да може да договори текстове, които да гарантират роля на ДПС и на г-н Пеевски специално като ексклузивен участник в попълването на органите на съдебната власт", каза Иванов и припомни, ще в споразумението на ГЕРБ бе вписано, че когато управляващото мнозинство търси по-широка подкрепа, ще се обръща само към евроатлантическите партии в парламента.

"Споразумението и неговият ефект всъщност беше големият проблем, но понеже е неудобно да бъде назовано, се търсеха други поводи да се взриви процеса", каза Иванов и разказа, че на няколко пъти ГЕРБ са напускали преговорите. Припомни и за изненадващата пресконференция на ГЕРБ в 21,00 часа в неделя вечер.

Иванов не е подписал нито споразумението, макар че от ГЕРБ разказаха, че го е одобрил. За спора за министрите той разказа, че ПП-ДБ са предложили девет души, а Габриел - един с убедително CV, но се оказало, че никой преди това не е говорил с него предварително.

"В процеса на тези разговори изрично попитахме г-жа Габриел има ли шанс тя да внесе несъгласуван състав на Министерски съвет. Тя каза, спомням си много ясно: "Не. Това не е Мария Габриел". Не знам днес кого видях", каза Иванов. И продължи: "Ние може би сме допускали, че ще бъде внесен несъгласуван състав, но с министри, които са представители на политически сили, които не са съгласували участието си и нямат волеизявление да участват в това нещо, но честно казано изобщо не съм си го представям като ход".

Вчера от ГЕРБ отново са прекъснали разговора неочаквано, след което ПП-ДБ са ги чакали час за се върнат, като междувременно са им писали съобщения.

И правосъдният министър Атанас Славов потвърди, че не е бил питан преди да бъде включен в списъка на Габриел. И също показа декларацията, с която се отказва от мястото си. Към него се присъедини и регионалният министър Андрей Цеков, който също показа декларация за отказ, изпратена до Росен Желязков и Румен Радев и определи постъпката на ГЕРБ като аморална и цинична.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14