Анализи Новини

Мария Габриел е при президента – пълна или празна папка носи?

   
Мария Габриел е при президента – пълна или празна папка носи?

Номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел е отиде в Президентството, за да върне патката с мандата на президента Румен Радев. По-рано през деня, специално за "Хоризонт" от преговорните екипи на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха, че не са постигнали съгласие за бъдещето на управлението. 

От ГЕРБ казаха, че преговорите са приключили и Мария Габриел ще отиде при президента в 16:00 ч., но тя влезе в сградата в 16:12 ч. Неофициално стана ясно, че двете страни не могат да се разберат за смяната на министрите на отбраната Тодор Тагарев и на електронното управление Александър Йоловски. И днес сутринта продължиха преговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" - "Демократична България", но неофициално високопоставени източници от двете партийни централи на коалициите съобщиха, че не са постигнали съгласие за състава на кабинета. Спорни се оказали постовете на министрите на отбраната и електронното управление - Тодор Тагарев и Александър Йоловски.

Припомняме, че в понеделник Мария Габриел прие мандата от Румен Радев като кандидат за министър-председател от ГЕРБ-СДС. Това се случи в присъствието на преговорния екип на ГЕРБ и на премиера в оставка акад. Николай Денков, както и на съпредседателят от ПП-ДБ Кирил Петков.

Още тогава Габриел прие предложението на колегите си за още 24 часа преговори, в които да бъдат изчистени спорните моменти в споразумението за управление, както и в състава на министрите, за които от ПП-ДБ обявиха, че е неприемлив. 

И двете парламентарни сили заявиха, че съставът на кабинета и споразумението трябва да се приемат в пакет. Нямаха различия за реформите, които са свързани със съдебната система, борбата с корупцията, регулаторите.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14