Икономика

МВФ: махнете плоския данък, внимавайте с кредитирането, реформирайте пенсиите

   
МВФ: махнете плоския данък, внимавайте с кредитирането, реформирайте пенсиите
Жан Франсоа Дофен

Плоският данък трябва да бъде заменен от прогресивен, а таванът на осигуровките да отпадне, препоръча шефът на мисията на фонда у нас Жан Франсоа Дофен.

Банковата си система е е добре капитализирана и с висока печалба, но високият ръст в кредитирането на домакинствата се нуждае от внимателно наблюдение. Това препоръча ръководителят на мисията на МВФ у нас Жан-Франсоа Дофен. Фондът представи резултатите от поредната си мисия у нас пред журналисти. Според Дофен, повишаващите се лихви не са довели до нужния резултат, тъй като не са охладили ръста на кредитите, особено на ипотечните заеми.

БНБ непрекъснато предупреждава банките за системен риск от високите темпове на кредитиране. Централната банка повиши нивото на капиталовите резерви и процентът на заделяне от всеки рисков кредит. Последната мярка бе предупреждение, че ако темповете не се укротят, ще се наложи препоръчителните критерии на ЕЦБ за кредитиране, да станат задължителни за банките.

Втората важна препоръка на фонда, според Дофен е отмяната на плоския данък и въвеждане на отново прогресивно подоходно облагане. Аргументите са, че той е изиграл ролята си, но вече не стимулира икономиката и не стопява неравенствата между бедни и богати. Да се отмени таванът на осигуровките, за да може всеки да заделя за пенсия толкова, колкото са реалните му доходи, настояват от фонда. Не бива да има диференцирани ставки по ДДС, категоричен бе Дофен.

Този пакет от препоръки фондът отправя към нас при всяка своя мисия от последните 10 години. Както предишния финансов министър Владислав Горанов, така и сегашния в оставка Асен Василев обаче са категорични, че не планират мащабна данъчна реформа.

Според фонда, пенсионната ни система също се нуждае от дълбоки промени. Дофен отбеляза един парадокс- пенсиите са много ниски и бедността сред пенсионерите е висока, а в същото време това е системата, която формира сериозен дефицит, попълван всяка година от бюджета. Изходът според МВФ е размерът на пенсиите да зависи от приноса към системата и да се премахне максималният осигурителен праг, защото той означава, че доходът, който го надхвърля не е обложен.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14