Новини

Край на преговорите, ГЕРБ-СДС отива при президента в 16 ч.

   
Край на преговорите, ГЕРБ-СДС отива при президента в 16 ч.

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ приключиха. Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел ще отиде при президента Румен Радев днес в 16:00 часа, съобщиха от партията мандатоносител. 

Заедно с нея ще бъде и преговорният екип на партията. Пред държавния глава Габриел ще обяви резултата от преговорите с ПП-ДБ и решението си за връчения ѝ мандат за съставяне на правителство.

По неофициална информация правителство няма да има, тъй като двете страни не са се разбрали относно това кой да поеме постовете на министрите на енергетиката и отбраната.

Според информация на OFFNews разполага, в последните часове от преговорите е бил изгладен въпросът с доскорошния основен проблем за сглобката - оставането на Тодор Тагарев като министър на отбраната и замяната му с Христо Гаджев, който в момента е председател на парламентарната комисия по отбрана от ГЕРБ-СДС. В крайна сметка двете коалиции са постигнали съгласие за оставането на Тагарев.

Изненадващ проблем обаче се оказала номинацията за ресурсното Министерство на енергетиката, за което ГЕРБ предложиха Жечо Станков - настоящ депутат и бивш зам.-министър на енергетиката от времето на Теменужка Петкова, когато започва сагата с "Турски поток". От ПП-ДБ се противопоставили на тази кандидатура, като консенсус не е постигнат.

Към този час преговорният екип на ГЕРБ-СДС не е в сградата на бившия Партиен дом. Репортер на OFFNews е пред централата на ГЕРБ, където се очаква да пристигнат Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Преговорният екип на ГЕРБ не е дал яснота дали разговорите ще бъдат подновени след консултациите в партийната централа.
 
"Ще се свържем с Вас" - били последните думи на дамите от ГЕРБ преди напускането на преговорите.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов е напуснал сградата на бившия Партиен дом, но е отказал да коментира преговорите преди срещата на "Дондуков 2".

"Когато чуем г-жа Габриел, ще коментираме", каза той, цитиран от "24 часа".


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14