Свят

ЕП ще гласува резолюция за пълното приемане на България и Румъния в Шенген

   
ЕП ще гласува резолюция за пълното приемане на България и Румъния в Шенген
  google

Комисията по петиции в ЕП прие днес единодушно предложение за резолюция, в което се казва, че предоставянето на пълноправно членство на България и Румъния в Шенген е решението за справянето с дългите опашки от тежкотоварни превозни средства по вътрешните граници на ЕС.

Струпването на тирове по границите може да има пагубно въздействие върху здравето и условията на труд на водачите, пътната безопасност и функционирането на единния пазар на ЕС, твърдят евродепутатите. Те също така отбелязват въздействието върху здравето на европейските граждани чрез замърсяването на въздуха, водата и шума.

В предложение за резолюция членовете на комисията по петиции призовават за действия на ЕС за справяне с дългото време за чакане на тежкотоварни превозни средства на границите на ЕС и призовават Съвета бързо да вземе решение за пълноправното членство в Шенген на Румъния и България.

Депутатите посочват, че заради различни фактори като недостатъчен технически капацитет, недостиг на персонал и отнемащи време проверки на товарите, стотици товарни превозни средства се задържат всеки ден по вътрешните граници на ЕС, включително по границите между шенгенските и нешенгенските държави-членки на ЕС.

Румъния и България трябва да станат пълноправни членове на Шенген през 2024 г., твърдят евродепутатите. Те отбелязват, че на 30 декември 2023 г. Съветът реши да премахне въздушния и морския граничен контрол между Шенгенското пространство и Румъния и България. Решението обаче не отговаря на най-големия и неотложен проблем, а именно сухопътните гранични пунктове, където остават проверките на шенгенската сухопътна граница. Затова евродепутатите отново заявяват подкрепата си за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. По-конкретно, Съветът трябва да приеме възможно най-бързо и не по-късно от средата на 2024 г. решение за пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България, твърдят евродепутатите.

За да се справят с проблемите по границите, евродепутатите биха искали да видят обвързващи законодателни мерки на ЕС за стандарт за целия ЕС от средно една минута за обработка на тежкотоварни превозни средства на гранично-пропускателните пунктове в рамките на ЕС. Те настояват за законодателство, позволяващо на шофьорите на камиони да използват по-малки гранични пунктове, когато главните артерии са затворени за поддръжка на пътищата, за да се избегне шофьорите да зависят от произволни действия на отделни държави и по-нататъшни усилия от страна на държавите от ЕС за укрепване на трансграничното сътрудничество за борба с кражбите от товарни автомобили.

Предложението за резолюция ще бъде внесено на следващо пленарно заседание на Европейския парламент.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14