Свят

Путин с рекорден резултат на вота: Никой след разпадането на СССР не е имал такъв

   
Путин с рекорден резултат на вота: Никой след разпадането на СССР не е имал такъв

Владимир Путин е спечелил президентските избори в Русия с исторически резултат - бяха обявени 87%. Досега никой след разпадането на Съветския съюз не е получавал толкова много. Русия полага усилия да представи изборите като демократични. По държавната телевизия подчертаха, че е имало международни наблюдатели. Същото каза и шефката на местната избирателната комисия.

Всички разпознаваеми конкуренти на Путин бяха убити, починаха в затвора, излежават присъди или са в изгнание. Дори двамата малко известни кандидати, които се обявиха против войната в Украйна, не бяха допуснати до изборите. Международните наблюдатели бяха от така наречените от властта в Кремъл „приятелски страни”.

„Избирателната активност е висока, защото хората дойдоха да формират вътрешна политическа консолидация. За да се движим напред. Тази сплотеност ни позволи да действаме ефективно и на фронтовата линия, и в икономиката, в развитието на хуманитарната сфера, в осъществяването на социални проекти. Имаме огромни планове за развитие. Хората го почувстваха в сърцата си. И дойдоха да създадат условията за развитие и укрепване на тяхната родина – Русия”, заяви Путин.

На практика никой не може да каже колко хора са участвали. Изборите бяха разтеглени в три дни, което затрудни всеки, опитал да преброи явилите се в секциите. Управляващите казват, че милиони са гласували по интернет, но данните контролират само те.

На пресконференцията след победата Путин беше питан за протеста, организиран от привържениците на Алексей Навални в неделя. Той отговори, че не е имал никакъв ефект. „Що се отнася до господин Навални - да, почина. Това винаги е тъжно събитие. Но сме имали и други случаи, когато почиват хора, лишени от свобода. Нима в Съединените щати не се е случвало? При това неведнъж”, каза Путин.

По думите му Навални е щял да бъде разменен за други затворници. Някои тълкуват това твърдение като опит за отклоняване на обвиненията, че опозиционерът е бил убит.

В Европа почти никой не е съгласен с настояването на Кремъл, че  вотът е бил демократичен. Френският президент Еманюел Макрон каза, че няма да поздрави Путин за победата, защото изборите са „в сянката на смъртта на тези, които се борят за плурализъм в Русия”. Британският външен министър Дейвид Камерън написа, че липсата на реален избор и недопускането на независими наблюдатели не е начинът, по който се провеждат свободни и честни избори.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14