Новини

Мария Габриел прие първия мандат

   
Мария Габриел прие първия мандат

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Президентът заяви, че има 7 дни за представяне на състав на Министерски съвет. "Поемам мандата с чувство за отговорност", заяви вицепремиерът Мария Габриел.

Президентът помоли Теменужка Петкова да обяви кандидат за премиер на ГЕРБ. Петкова посочи Мария Габриел като избора на ГЕРБ за кандидат-премиер в качеството ѝ на "безспорен политик" на родно и международно ниво.

След като получи папката с първия мандат, външният  министър Мария Габриел поиска да говори с президента при закрити врата и медиите бяха помолени да напуснат.

Освен преговорния екип на ГЕРБ на "Дондуков" 2 пристигнаха и лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков и премиера в оставка Николай Денков.

Преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) продължиха до последния момент. Късно снощи четирите преговарящи от името на ГЕРБ - Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, обявиха на извънреден брифинг, че ако ПП-ДБ не допуснат ГЕРБ като "равнопоставен партньор" в управлението, то днес те ще върнат празна папка на Радев още при получаването ѝ.

ПП-ДБ от своя страна реагираха като призоваха за подписване на коалиционното споразумение, изработено от двете формации по време на преговорите през последната седмица. Тази сутрин Кирил Петков коментира, че ПП-ДБ са били притеснени, че в споразумението се предлага "място за ДПС", а лидерът на формацията Делян Пеевски призова то да се подпише и даде заявка за подкрепа на кабинета след ротацията.

Тъй като ГЕРБ са дали заявка, че няма да подкрепят правителство на ПП-ДБ с втори мандат, най-вероятно ни предстоят предсрочни парламентарни избори, ако Габриел действително върне директно първия мандат.

Междувременно стана ясно, че проектокабинетът, с който Мария Габриел вероятно ще отиде при Радев, съдържа шест нови министерства за ГЕРБ. Освен досегашните министри, номинирани от партията на Борисов, към тях се присъединяват Деница Сачева, Христо Гаджев, Красимир Вълчев, Ивелина Василева, Жечо Станков и Росен Желязков.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14