Новини

Габриел на извънреден брифинг: Ще върна празен мандат

   
Габриел на извънреден брифинг: Ще върна празен мандат
  Darik

Още след първия кръг на преговорите стана ясно, че между ГЕРБ и ПП-ДБ има както общи точки, но и различия. Това обяви на свиканата тази вечер пресконференция от ГЕРБ ръководителят на преговорния екип Мария Габриел.

ГЕРБ трябваше да е равнопоставена при ротацията, но ПП-ДБ не го приеха, посочи Мария Габриел.

Деница Сачева посочи, че ГЕРБ искат споделена отговорност. Да не бъркаме пазарна демокрация с пазарна икономика. Искаме в всички министерства да има баланс на представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ, посочи Деница Сачева.

Теменужка Петрова разкри, че от ПП-ДБ са намекнали, че биха допуснали равнопоставеност с ГЕРБ едва след вторите 9 месеца. Това е недопустимо, посочи депутатът от ГЕРБ.

Имаме фундаментални различия по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. Ще върна празен мандат на президента. Днес предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и вицепремиера. Това заяви вицепремиерът в оставка Мария Габриел на извънреден брифинг ден преди връчването на първия мандат.

Тя припомни и какво се случи преди началото на преговорите. "Спорове за регулатори и съдебна реформа ние нямаме. Искаме ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. По време на преговорите чух много етикети и предизборни слогани, но не съм си позволила никакъв епитет. Първата политическа партия трябва да бъде равнопоставена, предложихме да бъде ясно кой за какво носи отговорност. От самото начало на преговорите се включихме конструктивно. След първия кръг стана ясно, че имаме общи неща и различия. Ние искаме пълен мандат, ясни приоритети, равнопоставеност в управлението", подчерта тя.

От своя страна Деница Сачева допълни, че ГЕРБ-СДС няма да бъде "гумен печат" на реформи, в които няма да участва. "Непрекъснато използвахме времето да се говори за състава на МС, разбрахме, че ПП–ДБ не са готови да поделят властта, искат да притежават цялата, на всяка цена", посочи тя.

Президентът Румен Радев ще даде първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник. Мария Габриел е тяхната номинация за премиер, за да се осъществи ротацията. През последните дни нямаше яснота как протичат преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, тъй като и от двете формации отказваха да ги коментират. В петък обаче председателят на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че или мандатът ще бъде върнат изпълнен веднага, или отиваме на предсрочни избори.

В понеделник номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер на сглобката Мария Габриел трябваше да получи мандат от президента Румен Радев за съставяне на правителство.

По този начин трябваше да се осъществи договорената преди 9 месеца ротация, след като на 6 март премиерът проф. Николай Денков подаде оставка. Така той постави началото на договорената ротация.

Най-късно до 25 март Мария Габриел трябва да се върне на "Дондуков" 2 и да каже – дали ще има ротация, или процедурата ще продължи по-скоро в посока нови избори.

Ако се стигне до втория вариант, държавният глава трябва да връчи мандата на втората по численост формация - ПП-ДБ. Проф. Николай Денков вече заяви категорично, че ако не се намери съгласие с мандат на ГЕРБ, то България отива на предсрочни избори за парламент.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14