Икономика

Дълги години нямаше никакви регулации за събирането на трюфели. Министерство на земеделието сега издаде заповед

   
Дълги години нямаше никакви регулации за събирането на трюфели. Министерство на земеделието сега издаде заповед

Сезонът за събирането на трюфели почти започна. На този фон Mинистерството на земеделието издаде временна заповед за събирачите на деликатесните гъби, за да може секторът да излезе на светло, предава NOVA.

България е рай за трюфелите и дивите гъби, а темата за събирането им отново е на дневен ред. Причината е забавянето на временната заповед, с която "ловците" на деликатесните гъби могат да работят легално. Сега заповедта вече е факт, а последните промени в законодателството предвиждат търсачите на диворастящи гъби да плащат осигуровки и данък. На този етап обаче все още липсва яснота как точно ще се случва това.

За да бъде човек добър ловец на трюфели, е много важно да има подходящи помощници. Не по-малко важни обаче са и правилата за ловците. „Много дълги години в този бранш регулацията беше минимална, да не кажа - никаква, и може би е крайно време да се направи нещо”, заяви Димитър Димитров, председател на Асоциация "Български трюфел".

Именно затова, макар и със закъснение, от Министерството на земеделието издадоха временна заповед, с която събирачите на деликатесните гъби да започнат работа легално. Разрешителните ще струват до 200 лв. на месец. „В това влиза алтернативен данък, осигуровки здравни и социални за 4 часа и разрешително към горското”, уточни Димитров.

В различните години България е винаги на водещо място, понякога даже и на първо място по добив на трюфел предимно на летен черен трюфел. Много често страната ни е на първо място по добив на такъв трюфел, и то не само в Европа, а в целия свят.

Цените на деликатесът и тази година се очаква да варират в широк диапазон. "Цената на черния летен трюфел е 40-50 лв., като на няколко пъти стига и до няколко стотин лева. Черният есенен трюфел обикновено струва от 100 до 1500 лв. Най-скъпият трюфел е белият. Сезонът му е от септември до декември и цената му - в зависимост от качеството, започва от 100 евро и е стигала до 6 000 евро", каза Димитров.

 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14