Спорт

Гонзо: Ако смятате, че някой може да ми нарежда, много сте се объркали

   
Гонзо: Ако смятате, че някой може да ми нарежда, много сте се объркали

Новият президент на БФС – Георги Иванов, даде обширна пресконференция след Конгреса на футболната централа. Иванов отговори на редица въпроси, свързани с администрирането на лигата, националните отбори, приходите, но подчерта, че всички решения ще бъдат взимани от Изпълнителния комитет, предава gong.bg.

„Това, което се случи – горд съм, че спечелих така. Имам още по-голяма отговорност. Сега предстои по-трудното. Трябва да направим много промени, да върнем доверието в институциите, за да работим с държавата, да помогнем на всички аматьорски клубове, да помогнем на детско-юношески школи, където да се изграждат бъдещите футболисти, с които да се гордеем с тях“, започна Гонзо.

„Не съм мислил какво ще направя в понеделник. Тези няколко дни бяха много тежки за мен. Ще съберем Изпълкома, където ще взимаме решения колективно. Изпълкомът ще е водещият орган, който ще управлява БФС. Този Изпълком ще взима решения, които са за доброто на футбола. Няма да бъде теглен в една посока към някой клуб, а ще бъде еднакво за всички. Има правилници и лостове, където всеки клуб ще бъде по еднакъв начин третиран. Независимо дали е шампион, носител на Купата или популярен. Затова желая да няма президенти. Разговарял съм няколко пъти с президента на ПФЛ. Това преместване трябва да стане поетапно. Сега тя не е готова да приеме първенството, но имаме идея как ще се случи. До 1-2 години това ще стане факт. Ако аз реша да прехвърля всички права на лигата, това ще бъде бягане от отговорност. Илиан Илиев има пълното ми доверие, така че аз съм доволен от неговата работа", сподели още Иванов.

„Когато показах структурата, всички бяха съгласни. Имаме време да намерим правилните и точните хора. Ще се направи анализ на работата на хората досега. Изпълкомът е органът, който взима решенията, а надолу са президенти, вицепрезиденти и нататък. ИК ще реши кой да бъде вицепрезидент, първи вицепрезидент, ако трябва трети. Органът, който ще взима решенията, ще е Изпълкомът, продължи Гонзо. - Затова сме избрали хора с авторитет в обществото, за да може този процес – отношенията ни с държавата, да бъде по-лесен и плавен. Всички знаем, че ако държавата не помогне, който и да е президент, няма шанс да оправи футбола в България. Това трябва да е ясно. През тези 2 години, в които съм бил, единствените приходи на БФС са от ФИФА и УЕФА, които са програмни. Те се дават целево за лагери, за мачове на националните отбори, но това е крайно недостатъчно. Не можем така да помогнем на аматьорския и ДЮШ, камо ли на професионалния. Имаме двама кмета – на Враца и Търново. Надяваме се те да са мостът между БФС и държавните институции.“

„Всеки един, който има качества и мотивация, е добре дошъл. Има място при нас да се работи с всички кадърни, можещи и знаещи хора. Нямат значение сега екипите. Ако дойдат в съюза, всички работим за България. Не обичам да работя с приятели, а с професионалисти, които могат да направят нещата така, че да вървим напред. Който е кадърен, има място в нашата структура. Ние ще направим всичко възможно да върнем изключените клубове. Трябва на следващия конгрес да се гласува това, Изпълкомът не може да го направи“, добави той.

„Аз лично съм си избрал вицепрезидент, но редът е първо Изпълкомът. Не съм мисли какво ще направя от понеделник. Първо ще събера Изпълкома, за да може с тези хора да видим проблемите и започнем работа. Аз - като президент на БФС, няма да взимам еднолични решения. Визирам хората от Изпълнителния комитет. Има неща, които съм видял и не ми харесват, и още в понеделник ще започна с тях. Всичко трябва да става поетапно и премислено. Доколкото знам Борислав Михайлов вече не е президент на БФС. Аз многократно обявих, че аз съм човек, който никой не може да му казва какво да прави. През тези години, в които сме били заедно, не ми е казвал какво да правя. Горд съм от това. Аз се казвам Георги Иванов. Ако смятате, че някой може да ми нарежда, много сте се объркали. Не сме роднини с Борислав Михайлов. Този въпрос трябва да приключи. Всичко, което ще правя, ще бъде видимо и тогава ще си говорим за зависимости“, разкри още Гонзо.

„Затова се направи Конгрес, за да може да се променят нещата. Ако смятате, че за един ден това ще стане, объркали сте се. Това е процес. Сега е разгарът на първенството и не може да сменяме хора, да взимаме нови. До юни месец ще има време да изберем качествените хора. Най-големите промени ще бъдат юни месец. Промените не се правят ей така, защото просто искаме. Те трябва да са успешни в дългосрочен план. Няма да пътувам сега с националния отбор. Михаил Касабов и треньорите ще са в Баку. Хората, които пътуват, ще отговарят за националния отбор. Аз им имам доверие. Аз съм си легнал вчера в 22,00 часа и не съм празнувал нищо. Накрая на силите си съм. Кой според вас може да празнува предварително? Смятам, че този въпрос е неуместен. Не, прибирам се да си легна и няма да празнувам. Важно е каква работа се върши, а не кой ходи на мачове. Играл съм в Левски и знам как стоят нещата. Не може да обикалям цяла България, за да ме снима телевизията. Трябва да върша работа, а не да ходя на мачове. Ако върша работа, не е нужно постоянно да ме гледат по фейсбуци. Дали ще ходя на мач, не е важно. Какво ще се промени с това? Оценявайте хората по работата, която вършат. Аз подкрепата на Левски винаги съм я усещал. Все пак съм играл дълги години, дал съм много, свързан съм с този клуб, но сега всички са равни за мен. Дали се казват Левски, ЦСКА или Лудогорец, ще бъдат на равна основа, тъй като това е професионално. Аз работя така, а не на някакви пристрастия. За тези години съм го показвал. Към всеки клуб съм се отнасял по еднакъв начин. Всеки един, който е почукал на моята врата, тя е била отворена. Помагал съм с всичко, което мога“, завърши Георги Иванов.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14