Новини Свят

Опозицията призовава руснаците да протестират в последния изборен ден

   
Опозицията призовава руснаците да протестират в последния изборен ден

След като руският опозиционен лидер Алексей Навални е мъртъв и погребан в московско гробище, а по-голямата част от останалите антикремълски политици са в изгнание или са в затвора, руската опозиция се намира в окаяно състояние. Въпреки това в неделя, когато руснаците излязат до урните, за да гласуват на президентските избори, противниците на президента Владимир Путин ще организират символичен протест, който се надяват да получи широк обществен отзвук, предаде Ройтерс.

В организирана акция, която наричат "По пладне срещу Путин", поддръжниците на Навални призовават руснаците, които са против дългогодишния лидер на Кремъл, да отидат до избирателните секции в неделя точно по обяд (12:00 ч.), да се наредят на опашката за получаването на хартиена бюлетина и след това да гласуват по начин, който да изрази протест.

Сред предложенията за изразяване на несъгласието с управлението на Путин са подаването на недействителна бюлетина, изписването на "Алексей Навални" върху нея или дори избора на един от останалите трима кандидати, които се изправят срещу руския президент, въпреки че опозицията ги смята за "марионетки" на Кремъл. Всичко това има за цел да намали броя на гласовете, които ще получи Путин.

Преди смъртта си Навални подкрепи плана в съобщение в социалните мрежи, публикувано от адвокатите му. Независимият вестник "Новая газета" нарече планираната акция "политическия завет на Навални", отбелязва Ройтерс.

Дори и най-яростните критици на Кремъл обаче не вярват, че протестната акция, която властите вече показаха, че смятат за незаконна, ще промени факта, че Путин със сигурност ще бъде обявен за победител след края на вота, предаде БТА. 

Контролирайки всички лостове на властта, с държавните медии зад гърба си и с кампания, насочена към победа във войната в Украйна и модернизирането на руската инфраструктура, Кремъл твърди, че Путин се радва на огромна обществена подкрепа. Данни на руската неправителствена организация за социологически проучвания "Левада Център" сочат, че Путин се ползва с 86 процента одобрение сред обществото.

Въпреки това идеята за неделния протест, твърдят тези, които го подкрепят, е да се повиши колективния дух след смъртта миналия месец на Навални в арктическата наказателна колония "Полярен вълк", да се покаже на руснаците, които се противопоставят на Путин, че не са сами, и да се покаже на света, че не всички руснаци подкрепят руския президент.

"Той (Путин) ще посочи своите 80 или 90 процента, но на всеки по света ще може да се обясни на много прост език – вижте снимките, вижте колко много хора се събраха на обяд, въпреки всички заплахи и репресии, за да покажат, че са против Путин. Ето защо това е много важна акция", заяви по-рано този месец пред поддръжниците си Иван Жданов, съюзник на покойния руски опозиционер.

Гласуването, което започна днес, ще продължи до неделя в изборни секции на цялата територия на страната, включваща 11 часови зони, а също така и в незаконно анексираните региони от Украйна. На тези президентски избори руснаците могат за пръв път да гласуват и онлайн, отбелязва Асошиейтед прес.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14