Икономика

Енергийното министерство отвори мярката за големите ВЕИ и батериите

   
Енергийното министерство отвори мярката за големите ВЕИ и батериите

Министерство на енергетиката най-после стартира процедурата за набиране на проекти за ВЕИ мощности и батерии за бизнеса. Мярката трябваше да бъде отворена още през ноември миналата година, но се отлагаше заради изясняването на детайли в нея с Европейската комисия.

Открити са две процедури: за „Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с инсталирана мощност от 200 kW до 2 MW“ и за „Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с инсталирана мощност над 200 kW“.

Процедурите са част от Националния план за възстановяване и устойчивост на България, а основните цели са да допринесат за увеличаване на дела на чистата енергия в микса на страната. Те ще финансират изграждането и интегрирането в електрическата мрежа на 1 425 MW мощности за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, заедно с 350 MW съоръжения за съхранение на електрическа енергия.

ВЕИ от 200 kW до 2 MW

Процедура BG-RRP-4.032 „Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с инсталирана мощност от 200 kW до 2 MW" е с общ бюджет от 107.6 милиона лева. Финансирането е предвидено за изграждане на нови мощности за производство на електрическа енергия от слънчева и/или вятърна енергия с локални съоръжения за съхранение (ЛСС), като безвъзмездното финансиране е под формата на инвестиционна помощ за локалните съоръжения за съхранение на електрическа енергия. Процедурата има за цел изграждането на минимум 200 MW производствени мощности от ВИ в комбинация с минимум 100 MW ЛСС.

Няма минимален размер на финансиране, а максималният за предложение за един проект за едно предприятие е в размер до 35 854 000 лева. Максималният интензитет на безвъзмездното финансиране е до 50% от допустимите разходи, но не повече от 1 075 706 лева (без ДДС) за 1 МW инсталирана мощност на ЛСС.

За да бъде допустимо предложението за инвестиция следва да бъде за не повече от 1/3 от общата квотата на капацитета за съоръжения за съхранение по процедурата.

Допустими по процедурата са компании от всички сектори на българската икономика, с изключение на такива от селското, горското и рибното стопанство.

ВЕИ над 200 kW

Процедура BG-RRP-4.033 "Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с инсталирана мощност над 200 kW" е с общ бюджет от над 427 млн. лв. Предоставянето на средства е насочено единствено към нови мощности за производство на електрическа енергия от слънчева и/или вятърна енергия с локални съоръжения за съхранение (ЛСС), като безвъзмездното финансиране е под формата на инвестиционна помощ за локалните съоръжения за съхранение на електрическа енергия. П

Процедурата има за цел изграждането на минимум 940 MW производствени мощности от ВИ в комбинация с минимум 200 MW ЛСС. Няма минимален размер на финансиране, а максималният за предложение за един проект за едно предприятие е в размер до 58 674 900 лева. Максималният интензитет на безвъзмездното финансиране за кандидата е до 50% от допустимите разходи, но не повече от 743 215 лева (без ДДС) за 1 МW инсталирана мощност на ЛСС. За да бъде допустимо предложението за инвестиция следва бъде за не повече от 1/3 от общата квотата на капацитета за съоръжения за съхранение по процедурата.

Допустими по процедурата са компании от всички сектори на българската икономика, с изключение на такива от селското, горското и рибното стопанство.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 12.06.2024 г.

Изпълнението на инвестицията по тази мярка трябва да приключи до 31 март 2026 г.

Подаването на проектни предложения се извършва изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за Механизма (ИСМ) - Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020), раздел „Национален план за възстановяване и устойчивост“, единствено с използването на валиден Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14