Новини

Общинари: Мъжете мигранти да бъдат изведени от центъра в Овча купел

   
Общинари: Мъжете мигранти да бъдат изведени от центъра в Овча купел

В четвъртък Столичният общински съвет (СОС) ще проведе извънредно заседание заради напрежението с мигранти в столицата. Общинските съветници Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС и Бонка Василева от ПП-ДБ-СС обсъдиха в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS опасенията в обществото.

„Настояваме за това извънредно заседание, за да разберем какви мерки е предприел кметът Васил Терзиев след проблемите в центъра на града и безброй сигнали на жителите на „Овча купел” за проблемите с хората от бежанския център там. Преди години той е бил място, където се настаняват семейства, предимно майки с деца. Напоследък обаче там живеят предимно млади мъже. Профилът на хората е изцяло сменен”, заяви Хекимян. И допълни, че жителите на столичния квартал сами са си определили вечерен час и най-късно в 20.30 ч. жените и момичетата предпочитат да са си у дома.

Бонка Василева пък каза, че от 10 месеца насам камерите за видеонаблюдение в района не се поддържат и са дефектирали. „Държавната агенция за бежанците е предприела мерки от 2022 г. с намерение центровете да се охраняват от МВР. Все още обаче частна фирма охранява този в "Овча купел". Това не е ангажимент на Столична общината. Решението трябва да се вземе от Министерския съвет. Освен това, мястото на такива центрове не е между блокове и детски градини. Те трябва да са в по-широката периферия. Но това не е работа на кмета на София”, допълни тя.

Според нея темата с незаконно влезлите в страната ни чужденци е много чувствителна. „Напрежението е изкуствено създадено. Нарочно плашим хората, че има някакви мигранти, които тичат с прътове”, допълни Василева.

Двамата общинари са съгласни, че е нужна по-сериозна охрана и видеонаблюдение в бежанските центрове, както и мъжете мигранти да бъдат изведени от гъсто населения столичен район „Овча купел”.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14