Новини

Иван Пилето от Градус влиза в новия списък Магнитски, вътре има още българи

   
Иван Пилето от Градус влиза в новия списък Магнитски, вътре има още българи

Собственикът на мега фирмата „Градус“ Иван Ангелов ще бъде единият от санкционираните от „Магнитски“, научи ексклузивно агенция BulNews.
До края на март САЩ ще публикуват нов списък с българи по глобалния закон "Магнитски", съобщи проф. Гергана Йорданова, преподавател в университета "Джордж Мейсън", водещ експерт по финансово разузнаване и пране на пари.
Санкциите предвиждат блокиране на активите им по света, забрана за влизане в САЩ, както и санкции за онези, които продължават да им сътрудничат.
По неофициална информация, в новия списък ще попадне и Иван Ангелов, популярен в цялата страна като Иван Пилето. В публичното пространство има множество материали, които свързват неговата компания „Градус” с нейния закрилник Бойко Борисов. Някои стигат дотам да твърдят, че Иван Пилето и бившият премиер въртят крадливи схеми, с които пълнят сейфове и чекмеджета, но на този етап за това няма доказателства.
Компанията "Градус" беше сред основните теми по време на скандалното заседание на комисията за проверка на управлението в парламента. По време на изслушването през май 2021 година бизнесменът Светослав Илчовски обвини ГЕРБ в рекет и злоупотреба с власт. В залата присъства и Иван Ангелов, който беше многократно споменаван от Илчовски и по време на предишно заседание на комисията. Бизнесменът от Кнежа повтори твърденията си относно Ангелов, че е бил притискан да им продава фуражи на половин цена. Спомена за осигуряването на фиктивни обороти, за да се продават акциите на борсата.
По-късно стана ясно, че фирмата производител на птиче месо "Градус" ще заведе серия от дела срещу едрия зърнопроизводител Светослав Илчовски, като се очакваше те са за над 20 млн. лева.
Ромите Иван и Лука Ангелови заедно със семействата си живеят в супер скъпарско имение в подножието на парк Аязмото в Стара Загора, на границата с Щаба на дивизията, на чиято територия има 3 военни поделения. Имотът на шефовете на „Градус” се простира на цели 42 декара.
През ноември 2022 година те се оттеглиха от ръководството на мега компанията.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14