Свят

ЕП одобри възможност заобикалянето на санкциите на ЕС да се наказва със затвор

   
ЕП одобри възможност заобикалянето на санкциите на ЕС да се наказва със затвор

Европейският парламент одобри днес законопроект, който предвижда нарушаването и заобикалянето на санкциите на ЕС да се наказва със затвор до пет години. Решението бе прието с 543 гласа "за", 45 "против" и 27 въздържали се, се отбелязва в съобщение на ЕП, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Текстовете предвиждат нарушенията да се възприемат като престъпление във всяка от страните в ЕС и да попадат в обхвата на общо определение. Санкциите на ЕС засягат запор на имущество, включително криптовалути, забрани за пътуване, оръжейно ембарго и ограничения за бизнеса. Санкциите се приемат на равнището на ЕС, но прилагането им зависи от държавите от ЕС, отбелязва ЕП. В някои от страните от ЕС определенията за нарушение на санкциите и свързаните с тях наказания са различни, се пояснява в съобщението.

Занапред за нарушения ще бъдат приемани незамразяването на средства, неспазването на забрани за пътуване или оръжейно ембарго, прехвърлянето на средства към лица, подложени на санкции, или правене на бизнес с държавни субекти на държави под санкции. Предоставянето на финансови услуги или правни съвети в нарушение на санкциите също ще бъде наказуемо престъпление.

За заобикаляне на санкциите ще бъде възприемано укриването или прехвърлянето на средства, подлежащи на запор, укриване на истинската собственост на имущество и неотчитане на необходимата информация. При нарушения от страна на дружества съдиите ще могат да налагат възпиращи глоби, а при неумишлено неспазване на правилата за търговия с оръжие или изделия с двойна употреба ще бъдат постановявани наказания за проява на сериозна небрежност.

Законопроектът подлежи на допълнително одобрение от Съвета на ЕС и ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС. Държавите от ЕС ще имат срок от една година, за да въведат промените в националното законодателство.

ЕС въведе над 40 кръга от санкции срещу по силата на общата външна политика и политика на сигурност, последно срещу Русия заради нападението над Украйна, отбелязва ЕП. Европейската комисия установява, че непоследователното прилагане на санкциите на ЕС е подкопало тяхната ефикасност, се допълва в съобщението.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14