Икономика

Кристалина Георгиева: Важно е през 2025 г. България да влезе в еврозоната

   
Кристалина Георгиева: Важно е през 2025 г. България да влезе в еврозоната
  БТА

"Не бих се фиксирала на датата, според мен важното е през 2025 г. България да бъде в еврозоната и това е реалистично", заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на брифинг в София в отговор на журналистически въпрос реалистично ли е България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г.

"Знаем, че за България влизането в еврозоната е приоритет, основателно, тъй като това е начин, по който можем да подобрим конкурентоспособността на българската икономика, да намалим разходите по транзакции в търговията и във финансовата сфера, за някои отрасли на икономиката да увеличим привлекателността на България и да сме по-привлекателни за прилив на инвестиции в страната", каза Георгиева.

По думите й всичко се прави, за да може България до края на тази година да посрещне всички показатели за членство в еврозоната.

"Според мен има добри условия страната да ги покрие до края на годината, което ще рече, че догодина по някое време тя може да бъде в еврозоната", каза още Кристалина Георгиева.

"Ние препоръчваме българското правителство да бъде особено внимателно за тези инструменти, които са в техните ръце и оказват влияние на движението на цените не само за влизането в еврозоната, а защото, всички знаем, инфлацията е като данък върху доходите на хората и особено тежко се отразява на по-бедното население тук и навсякъде по света", каза управляващият директор на МВФ.

В отговор на въпрос как изглежда икономиката на страната, Кристалина Георгиева коментира, че на фона на света България изглежда добре.

"България съумя да задържи растежа в позитивна територия и миналата година, и тази година. За тази година прогнозите са около 2,7 процента, посочи тя и добави, че повече подробности по темата ще има на 19 март при приключването на експертната мисия на МВФ, която е на посещение у нас. В същото време инфлацията също слезе надолу. Очакваме до към края на годината да падне до към под 4 процента, каза още Георгиева.

"България стои много добре, с изключение на инфлацията, което не е наш проблем, не ние създадохме тази инфлация, отбеляза Георгиева и добави, че тя дойде от двата последователни шока - пандемията, която удари по движението на стоки и функционирането на световната икономика, и войната в Украйна, която за Европа, включително за България, остава значителен фактор, тъй като много силно повлия на цените на енергоносителите".


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14