Икономика

Европа се задъхва от туристи

   
Европа се задъхва от туристи

Броят на туристите в Европа се увеличава постоянно след края на пандемията и през това лято се очаква значително да надхвърли предпандемичните нива. Резервациите за полети с нискотарифни авиокомпании на Стария континент се увеличава с по 10 процента годишно от 2010 г. насам.

На този фон местните власти в редица популярни европейски дестинации - от Париж и Венеция до Амстердам и Атина, се опитват да въведат мерки, с които да ограничат неудобствата за жителите им, създавани от туристическия наплив. Те обаче са принудени да намерят баланс, така че да не отблъснат туристите, които са важен източник на приходи, а благодарение на тях съществуват немалко работни места.

В редица популярни дестинации вече повишават туристическите такси или въвеждат заплащане за достъпа до някои забележителности.  

Пример за това е храмът "Света София" в турския мегаполис Истанбул. От януари чужденците, които желаят да го посетят, трябва да плащат входна такса в размер на 25 евро. Във Венеция от тази пролет се въвежда такса "вход" за туристите, които посещават историческата част на прочутия италиански град, без да преспиват. Мярката влиза в сила от 25 април. До 14 юли, когато продължава т. нар. "пилотна фаза", тя ще бъде прилагана през уикендите с изключение на началото на юни.

Желаещите да посетят Венеция между 08:30 ч. и 16:00 ч. местно време ще трябва да заплатят 5 евро и да получат QR код. Той ще бъде проверяван на специални входни пунктове в града, през които туристите ще имат право да влизат в историческата част на града.

Властите в Париж почти устроиха туристическата такса, която се заплаща при престой в хотел или в друго място за настаняване. Тя варира между 0,25 евро и 14,95 евро. Таксите се различават в зависимост от категорията на местата за настаняване и от района, в който се намират.

В Амстердам ограничиха с 30 на сто броя на лицензите, които собствениците на заведения за хранене и развлечения трябва да притежават, за да могат да работят. Членовете на градския съвет решиха терминалът за круизни кораби да бъде преместен извън историческия център на Амстердам. Това е поредната мярка за ограничаване на наплива от туристи, задръстващи тесните, павирани улици на града, посочва Асошиейтед прес, предаде БТА.

В Гърция от началото на тази година е в сила нова "екологична такса", която туристите заплащат. Местните власти обявиха, че тя заменя туристическия данък за настаняване. Новата такса се заплаща от клиентите на хотели в южната ни съседка, както и от наемателите на апартаменти или стаи, предлагани например чрез онлайн резервационните платформи. Таксата на гост в някои от 5-звездните хотели в Гърция може да достигне до 10 евро на нощувка.

Местните власти в Севиля планират скоро да въведат входна такса за достъп до площад "Испания", тъй като според тях напливът от туристи нанася щети на тази архитектурна забележителност. Приходите от таксата ще бъдат вложени в поддръжката му. При население от около 700 000 души градът посреща над 3 милиона туристи годишно, което го прави една от най-посещаваните дестинации в Испания.

Рекордните 85,1 милиона чуждестранни туристи са посетили Испания през 2023 г., по официални статистически данни. Те са били със 17 процента повече в сравнение с 2022 г. и с 1 процент над 84-те милиона, посетили иберийската страна през предпандемичната 2019 г. Очаква се през първото тримесечие на тази година те да достигнат 23,2 милиона души.

 

 


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14