Шоу

Триумф на Опенхаймер, втори оскар за Ема Стоун и първи за Украйна

   
Триумф на Опенхаймер, втори оскар за Ема Стоун и първи за Украйна

Ако най-добрият филм не е "Опенхаймер", това ще бъде едно от най-големите разочарования, ако не и най-голямото разочарование в историята на оскарите", каза преди церемонията Скот Файнбърг, изпълнителен редактор за наградите в изданието "Холивуд рипортър". Гала вечерта за връчване на наградите не го разочарова.
"Опенхаймер" на Кристофър Нолан доминира със седем оскара, което е победа в повече от половината от 13-те номинации от Академията за кино изкуство и науки. Тричасовият епос за създателя на атомната бомба завърши сезона на наградите в Холивуд като беше обявен за най-добър филм, режисьор, актьор (Килиън Мърфи), поддържащ актьор (Робърт Дауни младши), оригинална музика, филмов монтаж и операторско майсторство.

Кристофър Нолан получи статуетката си от Стивън Спилбърг, като изтъкна актьорския състав, предвождан от "невероятния Килиън Мърфи" и благодари и на своята съпруга и колежка Ема Томас като я нарече "продуцент на всички наши филми и на всички наши деца". Двамата работят заедно от 1997 г., след като се срещат като студенти в Лондон.

Продуцентът Ема Томас нарече съпруга си Нолан "уникален и брилянтен", но каза, че целият им екип е "просто невероятен" и също така благодари на трите им деца.

Победа беше предсказуема - Опенхаймер си проправи път през продължаващият седмици наред сезон на наградите през 2024 г., като е фаворит както на критиците, така и на публиката.

Кристофър Нолан със съпругата си Ема Томас и продуцента Чарлз Роувън (вдясно)

Ема Стоун си тръгна с втори оскар за най-добра актриса след "Ла Ла ленд" от през 2017 г. Изпълнението ѝ в "Клети създания" е силно, но не беше водещ фаворит за оскарите, но това мнение започна да се променя, след като тя получи "Златен глобус" и наградата на БАФТА в категорията.

Наградата беше малко шокираща, тъй като се очакваше Лили Гладстоун, първата индианка, номинирана за най-добра актриса в "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе, да спечели наградата и да влезе в историята на оскарите.

"Направихме нещо по-голямо от сбора на неговите части, всички ние заедно и за мен е голяма чест да споделя това с всеки един, който вложи своята любов, грижа и блясък в този филм", каза развълнуваната Стоун. Тя стана осмата актриса с два Оскара преди 35-годишна възраст след Мерил Стрийп, Джоди Фостър, Елизабет Тейлър, Бет Дейвис, Луиз Райнър, Оливия де Хавиланд и Хилари Суонк. Никой мъж актьор не е постигал това.

Триумф на "Опенхаймер", втори оскар за Ема Стоун и първи за Украйна
Килиан Мърфи, който играе в почти всички филми на Нолан, бе посрещнат с бурни овации, когато получи наградата си за най-добър актьор. В това нямаше особена изненада, но той заяви, че е смаян от избора и благодари на колегите си в "Опенхаймер", с които е бил на "най-удовлетворяващото творческо пътешествие през последните 20 години".

"Аз съм много горд ирландец, застанал тук тази вечер", казва той на публиката и посвети наградата на "всички миротворци по света", добавяйки: "Направихме филм за човека, създал атомната бомба, и за добро или лошо живеем в света на Опенхаймер".

Триумф на "Опенхаймер", втори оскар за Ема Стоун и първи за Украйна

"Опенхаймер" застана в категорията от само пет други филма, събрали през последните почти 100 години много награди: "Титаник", "Бен Хур" и "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" спечелиха по 11, докато версията на "Уестсайдска история" от 1961 г. бе отличена с 10, а "Английският пациент", "Последният император" и "Джиджи" - по 9.

Робърт Дауни младши заслужено си тръгна с оскар за най-добър поддържащ актьор, защото още при излизането на екран на "Опенхаймер" коментарите за играта му бяха, че той "с гръм и трясък" е показал колко е добър в драматични роли и без проблем е излязъл от коловоза на Железния човек от продължилите години наред екранизации на комикси на "Марвел".

Триумф на "Опенхаймер", втори оскар за Ема Стоун и първи за Украйна

Давин Джой Рандолф се разплака, когато получи оскар за поддържаща актриса за играта си в "Заседнали" (The Holdovers) още при първата си номинация. В благодарствената си реч тя разкри, че не винаги е виждала себе си като актьор, докато майка ѝ не я насърчила да потърси местната театрална школа.

"Не мислех, че трябва да се занимавам с това като кариера. Благодаря на майка ми, че направи това. Благодаря на всички хора, които бяха до мен, напътстваха ме и ме водеха. Винаги съм искала да бъда различна, но сега осъзнавам, че просто трябва да бъда себе си", каза тя. "Благодаря ви, че ме видяхте."

Триумф на "Опенхаймер", втори оскар за Ема Стоун и първи за Украйна

Режисьорът на "20 дни в Мариупол" Мстислав Чернов произнесе силна реч при приемането на наградата за най-добър документален филм, първият оскар за Украйна. Филмът на Чернов документира как като видеожурналист отразява първите три седмици от руската обсада на украинския град, в който загинаха хиляди хора - най-много хора от Втората световна война насам в Европа.

"Вероятно ще бъда първият режисьор на тази сцена, който ще каже, че ми се иска никога да не съм правил този филм", каза той. "Искам да мога да разменя това със [ситуация, в която] Русия никога да не напада Украйна, никога да не окупира нашите градове... но не мога да променя историята. Не мога да променя миналото."
"Но ние всички заедно, вие, едни от най-талантливите хора в света, можем да се уверим, че историята е отразена вярно, че истината ще надделее и че хората от Мариупол и тези, които са дали живота си, никога няма да бъдат забравен. Защото киното формира спомени. А спомените формират историята."

Триумф на "Опенхаймер", втори оскар за Ема Стоун и първи за Украйна

"Барби", донесъл на създателите си 1.4 млрд. долара и коментиран в обществото доста повече от "Опенхаймер", завърши вечерта с един оскар.

Били Айлиш и брат ѝ Финиъс ОКонъл спечелиха наградата за най-добра оригинална песен за баладата What Was I Made For? За тях това е втората статуетка след хита им от "Смъртта може да почака", последната екранизация от поредицата филми за Джеймс Бонд.

Триумф на "Опенхаймер", втори оскар за Ема Стоун и първи за Украйна

Айлиш изпълни песента по време на спектакъла. а музиката към "Барби" получи втори шанс на гала вечерта, след като Райън Гослинг излезе на сцената в яркорозов костюм, ръкавици и каубойска шапка, за да изпее баладата I'm Just Ken, заобиколен от танцьори, облечени в черно.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14