Икономика

Доган вече официално е собственик на летните сараи на брега на морето край парк Росенец

   
Доган вече официално е собственик на летните сараи на брега на морето край парк Росенец

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който досега беше само ползвател на летните сараи на брега на морето край бургаския парк “Росенец” и от години е спряган за скрит собственик на “Догансарай” и фирмата “Хермес Солар”, наскоро е изсветлил собствеността си и е станал реален собственик в сараите чрез поредица от фирми. Това съобщи bird.bg.

Собствеността на Доган се проследява чрез следната поредица от български дружества: “Хермес Солар” ООД, което от 27.02.2024 г. вече е 95% собственост на “Порт Логистика Бургас” ЕООД, съответно 100% собственост на “ТЕЦ Варна” ЕАД, което пък след рефинансиране през януари 2024 г. стана 100% собственост на регистрираната в края на 2023 г. “Сигда Инвестмънт” АД, в което акционери са Ахмед Доган и бившия транспортен министър Данаил Папазов. Двамата притежават по 50% от “Сигда Инвестмънт”, според списък с акционерите записали акции при учредяването.

Сделка на цена 95 лева или повече? Не е ясно.

Прехвърлянето на дяловете в “Хермес Солар” ООД е започнало още през декември 2023 г., като първоначално, след неизпълнени указания, е получен отказ от Агенция по вписванията. Следва жалба до съда и решение за отмяна на отказа, след което на 27.02.2024 г. прехвърлянето е вписано в Търговския регистър. До тогава мажоритарен собственик на 95% от дяловете на “Хермес Солар” е Снежана Карова. Останалите 5% и до днес са собственост на руския гражданин Георгий Ваграмович Серопян.

Договорът за продажбата на 95% или 95 дружествени дяла на “Хермес Солар” ООД е подписан на 21.12.2023 г. между Снежана Карова и “Порт Логистика Бургас” ЕООД. Всеки от дяловете е с номинална стойност 1 (един) лев. Според условията на договора, вписан в Търговския регистър, продажната цена е договорена в отделно споразумение между страните. Остава неясно дали за дяловете с номинал 95 лева е платено повече. Факсимиле на договора за продажба на дяловете, приложено по-долу, в края на текста.

Преди дни се разбра също, че фирма собственик на сгради от Догансарай, претендира за над 35 дка държавна земя от парка “Росенец”. Дружеството “Стрейтлайн” ЕАД, което е собственост на “архитекта на Доган” Калин Тихолов, е поискало да бъде вписано като съсобственик на терена, включващ площи от морското дъно и морската акватория – публична държавна собственост. Областният управител на Бургас Пламен Янев е обжалвал заявлението и се очаква дълга съдебна процедура по казуса.

Държавата от години не успява да защити интересите си и да събори установените незаконни постройки и незаконния кей на Догансарай.

Обектът се превърна в символ на завладяната държава, срещу която се бореше демократичната общност, преди нейните лидери да се договорят с Борисов и Пеевски за общо управление и негласна амнистия за всичките им безобразия през годините.

Доган има още имоти в Росенец, мощна лодка и яхта.

Чрез “Сигда Инвестмънт” и “ТЕЦ Варна” Ахмед Доган е станал собственик и на други имоти в парк “Росенец”. През 2020 г. фирмата “Отманли Вилидж”, собственост на “ТЕЦ Варна”, купува няколко бунгала и почивна станция, които се намират върху терени държавна собственост. Доколкото земите са актувани вече като държавна частна собственост, въпрос на време е “Отманли Вилидж” да предяви претенции да ги закупи. В случая обаче не става дума за имоти на първа линия до морето.

Друга фирма, собственост на “Отманли Вилидж” притежава хотел в парк “Росенец”, както и моторна яхта. Става дума за “Варна Мода” ЕАД, с капитал близо 5,4 милиона лв., която чрез веригата от фирми зад нея е 50% собственост на Ахмед Доган.

В капитала на “Варна Мода” са вписани постройките на хотел “Албатрос” в Росенец, които са на първа линия. Хотелът обаче не приема гости, както пише на табелата на входа.

“Варна Мода” (виж описанието на “непарична вноска” в капитала) притежава и три плавателни съда: луксозна моторна лодка с два двигателя с обща мощност 2700 конски сили, оценена на 463 100 лв., още една по-малка лодка оценена на 53 190 лв. и 22 метрова яхта Sunseeker Manhattan 66 произведена 2007 г., която е оценена на 351 500 лв. Това е доста скромна цена за такава яхта. В сайтовете с обяви за продажби на яхти този модел се продава от 500 000 евро нагоре. Като цяло, активите на “Варна Мода” изглеждат доста подценени.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14