Анализи

Радев: Сглобката 9 месеца разпределя власт, сега е безинтересна с изблици на опозиционност

   
Радев: Сглобката 9 месеца разпределя власт, сега е безинтересна с изблици на опозиционност

Управляващите имаха девет месеца, в които беше ясно кога ще бъде датата, на която ще се подаде оставката; девет месеца, в които разпределяха и власт, и ресурси, и "спояваха" вътре сглобката. Всякакви прояви на демонстрации на мускули, на внезапни изблици на опозиционност не се посрещат с одобрение от хората, коментира президентът Румен Радев пред журналисти в неделя по повод преговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България" ротацията, приоритетите на работа на бъдещия кабинет и състава му.

"Много хора вече спряха да се интересуват, защото безкрайни спорове, безкрайни препирни... Самите партии мълчат в момента за преговорите и мисля, че така е редно. Надявам се с консултациите от понеделник да имаме повече яснота", каза държавният глава.

В отговор на въпрос дали мисли за евентуален бъдещ служебен премиер, ако не се стигне до съставяне на редовен кабинет, Румен Радев коментира, че най-големият проблем е в липсата на отговорност за подобно правителство заради поправките в Конституцията.

"Аз имам ограничен избор от няколко човека, от които трябва да избера министър-председател, той трябва - не знам по какъв начин, да избере министри, аз трябва с моя подпис юридически да поема някаква отговорност за тях, без да съм ги избирал", припомни той промените в Конституцията.

Радев очаква правителството, независимо от изхода на преговорите, да гарантира сигурността на българските граждани. "Недопустимо е правителството да не може да гарантира сигурността на българските граждани в центъра на София. Какво можем да си представим за останалите места в страната. Това кара хората да се съмняват във всички тези приказки, че е овладян мигрантският поток, че имаме ефективна защита на българската граница, че връщането на нежелани мигранти от Европа в нашата страна няма да има последствия върху нашата сигурност", каза той по повод сбиванията в центъра на София от последните дни.

Радев беше в село Горско Сливово, Ловешко, където участва в церемония по наименуването на улица на името на професор Михаел Бар-Зоар - световноизвестен израелски писател, историк и общественик. Събитието беше по случай Деня на спасяването на българските евреи и на отдаване на почит пред паметта на жертвите на Холокоста.

Тази година се навършват 81 години от акта на хуманизъм и толерантност на българския народ и държавни институции по времето на Втората световна война, довел до спасяването на близо 50 хиляди български евреи.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14