Анализи

Калин Стоянов: Има задържани и за двата боя с чужденци

   
Калин Стоянов: Има задържани и за двата боя с чужденци

Да не се използват за политически цели двата случая, при които се стигна до боеве в София с участието на чужденци. Това призова във фейсбук профила си вътрешният министър в оставка КАЛИН Стоянов. Той допълни, че и за двата боя има задържани, а полицейското присъствие в центъра а София е засилено с негова заповед. Ето какво още написа министърът, който добави, че за охраната в бежанските центрове се грижи частна фирма, наета от Държавната агенция за бежанците:

Вече има задържани и за двата случая, на които всички станахме свидетели чрез заснети и разпространени клипове в социалните мрежи. Установено е по безспорен начин, че не става въпрос за напрежение на расова основа.

- Задържани са двама чужденци – 24 г. от Египет и 20 г. от Сирия за нападението над двете непълнолетни момчета и момиче на бул. „Витоша“ на 6-и срещу 7-и март. Те се познават и конфликтът е от личен характер. 

- При втория случай във връзка с нападнатите момчета-студенти от Великобритания, е задържан 16 годишен български гражданин известен на полицията за кражби и грабежи.

Още през вчерашния ден с мое разпореждане бяха предприети допълнителни мерки за гарантиране на реда в София. По време на специализирана полицейска операция в столицата бяха задържани близо 100 души, които бяха проверени и профилактирани.

По категоричен начин заявявам, че засиленото полицейско присъствие от екипи на СДВР и Жандармерията е с цел недопускане на нови прояви на насилие, както срещу български граждани, така и срещу чужди - независимо дали са със статут на бежанци или туристи.  

Важно е да отбележа също, че за реда в бежанските центрове ( какъвто е и този в кв. Овча купел) се грижи частна охранителна фирма, наета от Държавната агенция за бежанците( ДАБ). Въпреки това за спокойствието на всички граждани, живеещи в районите, където са изградени такива центрове,  МВР е осигурило засилено полицейско присъствие. Апелирам тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото ни, че тези конфликтни ситуации са на расова основа.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14