Анализи

Христо Иванов: Ако реформите не продължат, няма смисъл да участваме

   
Христо Иванов: Ако реформите не продължат, няма смисъл да участваме

Ако реформите не продължат, няма смисъл да участваме, това каза лидерът на "Да, България" Христо Иванов по време на Третата национална конференция на партията. Изказването му бе част от 40-минутната му реч, откриваща форума на партията. Думите му идват броени часове преди преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство. Двете коалиции имат само няколко дни да решат дали сглобката ще стане в коалиция, или прогнозата на Бойко Борисов, че "няма никаква надежда" и предстоят нови избори, ще се сбъдне. В понеделник и вторник предстоят консултациите при президента Радев, като очакванията са той да връчи първия мандат на ГЕРБ още в сряда. 

Коалиция или нови избори?

В речта си в рамките речта на Иванов бе ротацията и приоритетите на кабинета. Съпредседателят на ПП-ДБ заяви, че продължаването на управлението е желаният резултат, но отчете, че изборите също са възможност, ако не бъде постигнат консенсус.

"Трябва да сме заедно, за да сме силни. Трябва да можем да говорим с други хора, трябва да се научим да градим мостове, трябва да се научим да не си тръгваме. Трябва да се нагърбваш да водиш, да правиш компромиси."

Иванов каза, че политическата криза изобщо не е разрешена и това е видимо при множеството спорове, когато започва разговор за реформи. Той даде да се разбере, че трябва да се дадат гаранции, че реформите ще продължат и след ротацията в Министерски съвет.

"Надявам се днес да започнат сериозни преговори за правителството. Искаме да имаме първата жена редовен премиер и това да бъде Мария Габриел", каза Христо Иванов.

По думите му ангажимент за това трябва да се поеме чрез подписването на общ документ без значение как той ще бъде наречен - коалиционно споразумение, каквото искат от ГЕРБ-СДС, или меморандум, какъвто предложиха от ПП-ДБ.

"Тази конструкция е много крехка. Тя може да се счупи, ако започнем да скачаме върху нея като горили."

Регулаторите - без котки в чували, всички партии да правят номинации

В речта си Христо Иванов коментира попълването на регулаторите, което напоследък е основен препъникамък между ПП-ДБ  и ГЕРБ-СДС. Той даде да се разбере, че позициите в регулаторите няма да се разпределят между сглобката и добави, че всички парламентарни групи следва да могат да предлагат свои номинации.

Иванов коментира, че много лесно се хвали реформаторско правителство и даде пример с речта на Бойко Борисов по време на конгреса на ЕНП в Букурещ. Той обаче отчете, че лидерът на ГЕРБ е можел още повече да се похвали, ако можеше да каже, че антикорупционната комисия е заработила. През есента на 2023 г. НС прие новия Закон за противодействие на корупцията. До този момент обаче антикорупционната комисия не е попълнена и не функционира. Миналата седмица ПП-ДБ внесоха правилата за избиране на номинационна комисия, която ще излъчва кандидатите за органа. Като други важни стъпки за истинското реформаторско правителство лидерът на "Да, България" посочи и реформата в службите за сигурност.

Съпредседателят на ПП-ДБ заяви, че ако ключовите реформи не бъдат направени и не бъде изобщо поет ангажимент за такива, или продължи да се мисли за квотно разпределение на властови позиции - то изборите са валидна възможност:

"Можем да минем през ново легитимиране на избори, ако не се разберем. Това е лош вариант...Никой няма да има запазено място за котки в чували."

В речта си Иванов защити финансовия министър Асен Василев и отчете, че е неразумно да има рокада в Министерството на финансите в годината, в която страната се подготвя за еврозоната. Той нарече, че дори името на Василев не е толкова важно и го нарече "министър еврозона". Христо Иванов добави, че който и да е финансов министър, то той не бива да се сменя точно сега.

В речта си Иванов изтъкна и необходимите промени в Изборния кодекс. По думите му има целенасочени атаки срещу машинното гласуване и заяви, че може би е редно в следващия бюджет да бъдат заложени средства за обучение "по елементарна техническа грамотност."

Следващата генерация политици и новото ръководство на "Да, България"

Днес "Да, България" трябва да избере европейско семейство и да започне номинациите за реденето на евролистата. Иванов заяви, че Националният съвет препоръчва препоръчва присъединяване към ЕНП. Решение на делегатите се очаква по-късно днес. В партията се обсъжда още и присъединяването към АЛДЕ.

Христо Иванов приведства предложението на Атанас Атанасов за общи заседания на органите на ДБ. Той обаче предложи и създаването на програмен борд, в който освен партийци да има и представители на гражданското общество.

В речта си лидерът на партията посочи, че днешната Национална конфереция следва да подготви партията за смяната на ръководството идната година, когато изтича неговият мандат като председател. Вътрешната опозиция - "Клуб 9 декември" - предложи тази седмица допълване на днешния дневен ред с избор на ново ръководство и промяна в устава на партията. 

Христо Иванов каза, че ще препоръча Националният съвет да организира вътрешно допитване за промяната на устава. По думите му обаче тези промени трябва да са добре обсъдени, а не моментни. "Партията трябва да се демократизира и да осигури по-широко участие на всеки свой член" - добави той.

В речта си Иванов добави, че трябва да се мисли в перспектива от следващите 10 години и призова да се развие темата за гражданския патриотизъм. Той отчете, че не трябва да се забравя темата за родината.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14