Еко

Въздухът в София е с високи нива на азотен оксид

   
Въздухът в София е с високи нива на азотен оксид

Високо замърсяване с азотен диоксид в София установи екологичното сдружение "За Земята". По думите на експертите вредните газове са причинени от трафика. Проучването е проведено в началото на този месец на няколко места из столицата.

Разминаванията между изследването на "За Земята" и официалните измервателни станции на Изпълнителна агенция "Околна среда" са големи, тъй като станциите, които трябва да измерват замърсяването от транспорт, не са близо до пътищата, обясни в ефира на БНТ Ивайло Хлебаров от сдружение "За Земята"

"Станциите трябва да са на не повече от 10 мета от пътното платно и на места, където замърсяването е най-високо. Ние направихме проучванията както при самите станции, така и на много места в центъра, до училища - близо 20 места. Всички те са с по-високи стойности от официалните станции".

Едно от местата с най-тревожни данни е столичният булевард "Александър Малинов" в квартал "Младост". 25 от 27 измерени точки от екосдружението са над нормата, а единствените две места, където нивата са нормални, очаквано са измервателните станции.

Румяна Гълъбова, началник на отдел "Въздух" в Столична община посочи, че данните от началото на годината сочат за значително намаляване на броя на фините прахови частици в столицата. Тя показа данните от автоматичната станция на "Младост"

"Тези станции измерват с референтна апартура, което е различно от апаратурата на сружение "За Земята". Станциите са разположени на местата, определени от МОСВ. Качеството на въздуха се определя не само от измерена стойност, а чрез модулиране на тези нива. В близост до булевардите са по-високи нивата, но няма превишение на дневните и годишните норми".

По думите на Гълъбова нискоемисионната зона в центъра е оказала ефект, тъй като са регистрирани повече дни без превишения на нормите за фини прахови частици.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14