Икономика

Лекари и фармацевти са против вендинг машините за лекарства

   
Лекари и фармацевти са против вендинг машините за лекарства

Поставяне на вендинг машини лекарства в малките населени места, за да се компенсира липсата на аптеки. Това е една от предложенията за промени в Закона за здравето, която се обсъжда през последните седмици. Фармацевтите и лекарите обаче са против тази идея.

261 са населените места в Благоевград, но близо 80% от тях няма аптека. Това принуждава жителите да ходят до най-близкия най-голям град, за да се снабдят с лекарства. Повечето от тях одобряват идеята за автомати както в селата, така и в градовете. Д-р Константин Качулев обясни, че първо идеята е неприложима към този момент, защото законът гласи, че вендинг машина може да бъде разположена само на теиторията на аптека.

"Фармацевтите сме строго против това нещо, включително мнението на Българския фармацевтичен съюз. Рисково е тези продукти да бъдат разположени на места, до които пациенти имат свободен достъп. Ако едно дете взема шепа стотинки, изкарва таблетките, изпива ги - как реагираме?

Здравната каса в момента работи по въпроса да се отворят аптеки в малките населени места, посочи той. Дозировките на лекарствата, дори и да са без рецепта, трябва да се изписват от лекар, заяви магистър-фармацевтът Евгени Андонов пред БНТ.

"Методиката на Здравната каса е с програма, която би могла да разкрие немалко аптеки на отдалечени места. Последният пример е с населено място с 250 човека". По думите му методиката започва да работи и трябва да се изчака поне още година, за да се види пълният ѝ ефект.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14