Свят

Кралица Камила ще замести крал Чарлз Трети на важен ангажимент

   
Кралица Камила ще замести крал Чарлз Трети на важен ангажимент

Британският крал Чарлз III ще пропусне важни ангажименти през следващата седмица по случай Деня на Общността на нациите, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на Бъкингамския дворец. Съпругата му кралица Камила ще го замести.

На 75-годишният Чарлз му се наложи да се оттегли от публичните си задължения, след като миналия месец бе съобщено, че е бил диагностициран с неуточнена форма на рак - по-малко от 18 месеца след началото на управлението му.

Заради диагнозата си кралят, който е глава на Общността на нациите (наричана в миналото Британска общност), включваща 56 независими държави, няма да може да присъства в понеделник на ежегодната празнична служба в Уестминстърското абатство и на приема след това.

Съпругата му кралица Камила ще бъде начело на групата от висши кралски особи, сред които ще бъде престолонаследникът принц Уилям, но не и съпругата му принцеса Кейт, която също отсъства от обществения живот, след като претърпя коремна операция в началото на годината. От двореца подчертават, че не става въпрос за онкологично заболяване.

Макар че Чарлз изпълнява официалните си държавни задължения и дори бе заснет по време на среща с министъра на финансите Джереми Хънт, ден преди да направи изявлението си за бюджета пред парламента, все още не е ясно кога британският монарх ще се върне към обичайната си публична роля.

Отсъствието на краля и принцеса Кейт, докато принц Уилям пропусна ангажимент миналата седмица заради неуточнен "личен въпрос", доведе до вълна от спекулации и конспиративни теории в социалните мрежи. Британските кралски особи рядко съобщават подробности за здравословното си състояние, смятайки ги за чисто личен въпрос, но политиката на достойно мълчание на слуховете е подложена на натиск, отбелязва Ройтерс.

"Най-беглият поглед към необузданите спекулации в социалните мрежи би трябвало да убеди дори най-непреклонните кралски помощници, че когато около някоя публична личност има вакуум, той ще бъде запълнен", написа експертът по въпросите на кралското семейство Ричард Кей във вестник "Дейли мейл".

От канцеларията на принцеса Кейт заявиха, че ще предоставят само "значимата" информация за състоянието ѝ и че се очаква тя да се завърне към публичните си задължения едва след Великден.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14