Свят

Киев ще приеме ограничения върху търговията си с ЕС, за да успокои Полша

   
Киев ще приеме ограничения върху търговията си с ЕС, за да успокои Полша

Украйна е готова да приеме ограничения върху търговията си с Европейския съюз, за да успокои ожесточения политически спор с Полша, но също така настоява блокът да забрани вноса на руско зърно. Това заяви украинският министър на търговията Тарас Качак пред „Файненшъл таймс”.

Той каза, че Киев подкрепя нови ограничения върху вноса на украински селскостопански продукти, но ЕС също така трябва да забрани вноса на руски селскостопански продукти, който все още достига до блока през Беларус и Балтийските страни.

 

Може би за такъв преходен период контролираният подход към търговските потоци между Украйна и ЕС е нещо, от което всички имаме нужда”, посочи Качка, но добави: „Що се отнася до пшеницата, не Украйна създава проблеми на полските фермери, а Русия”.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. ЕС вдигна митата върху украинския внос, но Полша и други съседни страни скоро изпитаха проблеми и фермерите излязоха по улиците и проведоха гранични блокади, за да протестират срещу нелоялната конкуренция.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14