Свят

Глобалното затопляне води до смаляване на рибите

   
Глобалното затопляне води до смаляване на рибите

Теглото на рибите намалява заради глобалното затопляне, съобщи MSN, позовавайки се на японски учени.

Изследователи установиха, че по-топлата вода води до намаляване на размера на планктона - микроскопичните организми, с които се хранят рибите, което лишава морските обитатели от хранителни вещества, пише dariknews.bg.

Експерти от Токийския университет са анализирали индивидуалното тегло и общата биомаса на 13 различни вида риби - включително скумрия и сардина, в периода 1978-2018 г., както и данните за температурата на морската вода от 1982 до 2014 г. Анализът разкри, че глобалното затопляне е довело до по-голяма конкуренция за храна и е допринесло за смаляването на рибите.

"С по-високите температури горният слой на океана става по-разслоен, а предишни изследвания показаха, че по-големият планктон се заменя с по-дребен и по-малко хранителни пихтиести видове, като например медузи", обяснява професор Шин-ичи Ито. "Климатичните промени могат да променят времето и продължителността на цъфтежа на фитопланктона - експлозивен растеж на микроскопични водорасли на повърхността на океана, който вече може да не съвпада с ключови периоди от жизнения цикъл на рибите."


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14