Икономика

BgGPT - изкуственият интелект на български език вече е достъпен

   
BgGPT - изкуственият интелект на български език вече е достъпен

Институтът INSAIT обяви стартирането на чат приложението на BgGPT. Първият езиков модел от последно поколение на български език вече може да се ползва от всеки безплатно на адрес https://chat.bggpt.ai. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

GPT-технологията е върхова точка в развитието на изкуствения интелект и подобрява начина, по който обществото взаимодейства с информацията. През януари тази година институтът INSAIT към Софийския университет “Св. Климент Охридски“ обяви създаването на първия езиков модел на български език, което предизвика сериозен интерес – само за няколко дни хиляди граждани и стотици български държавни и частни организации заявиха достъп до технологията и чата.

Преди две седмици INSAIT публикува езиковия модел зад BgGPT за свободно ползване. Технологията вече се внедрява от бизнеса като отзивите са, че тя може да се настрои от компаниите за специфични нужди в рамките на няколко часа и с минимален изчислителен и финансов ресурс. След такава стъпка (т. нар. fine-tuning) BgGPT работи на сходно ниво с най-мощните модели като GPT-4 за специфичната задача, въпреки че е стотици пъти по икономичен като хардуерни нужди. Тази функционалност позволява на българските компании и институции да внедряват изкуствен интелект почти безплатно в сравнение с огромните разходите, нужни за настройка и използване на затворени модели (напр. като тези на OpenAI). Това е само първа стъпка от развитието на революционната технология, която маркира началото на дълъг процес.
Друго предимство е, че BgGPT може да се използва изцяло в рамките на дадена организация, като по този начин поверителните данни не се споделят с трети страни. BgGPT надгражда над отворения модел Mistral-7B, като този процес включва не само обучение с множество данни на български (т.нар. continuous pre-training), но и редица иновации, които ще бъдат публикувани във водещи технологични и научни форуми.

Публичният достъп до чата на BgGPT и моделите зад него са част от мащабната стратегия на INSAIT за развитието и внедряването на изкуствения интелект в България. В този контекст INSAIT партнира с десетки български частни и държавни организации, които предоставят публични данни - например НАП, АПИС, „Просвета“, „Lex.BG“ и други. Партньорствата включват предоставяне на публични данни за подобрението на модела и реализиране на пилотни проекти. Очаква се моделите от серията на BgGPT да доведат до създаването на дигитални приложения, асистенти и услуги в редица сфери на нашия живот като образование, публична администрация, счетоводство и други.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14