Икономика

Туроператор заведе български туристи в Йемен

   
Туроператор заведе български туристи в Йемен

Туроператорът „Пенгуин травъл“ заведе две групи от туристи в Йемен, която от години е разкъсвана от гражданска война и се води една от най-опасните страни в света. „В момента сме в Йемен с две групи туристи от Европа, в които има и българи. Разбира се, че сме пазени от полицейски ескорт и ходим само на безопасни места“, заяви пред TravelNews Димитър Попов, управител на компанията. Туроператорът е специализиран в приключенския туризъм, като работи у нас и в Дания.

Групите посещават само туристически забележителности, като самият Попов е водач, заедно с местни екскурзоводи. „Всички са с калашници и няма страшно. Навсякъде има магазини за оръжие, а калашникът струва само 300 долара“, коментира Димитър Попов.

Димитър Попов с калашник

Програмата е 7 дни и започва от Салала, Оман, до където има полети. В Йемен се посещават историческите градове Шибам, Тарим, Сеюн и се минава през долината Уади Дауан.

Йемен е една от най-интригуващите туристически дестинации в Близкия Изток и е приемала милиони туристи преди гражданската война. Заела югозападната част на Арабския полуостров, докосвайки се до водите на Червено море и Аденския залив, в тази необикновена земя някога са съществували едни от най-древните цивилизации в света.

Долината Уади Дауан

Страната е пленителна с невероятните си пейзажи, разкриващи приказни бели пясъчни ивици, внушителни планини и плодородни зелени долини. Градовете й са завладяващи с ислямска архитектура, изобилието от джамии, сукове и пъстри пазари.

Към територията на Йемен принадлежат и много острови, разположени в Червено море, най-големи между които са Перим, Ез Зубаир, Ел Ихван. За любителите на приключенията сред природата, от „Пенгуин травъл“ правят екскурзия до остров Сокотра, разположен във водите на Арабско море. Той е богат на над 270 ендемични видове, част от забележителния растителен и животиснки свят в страната.

Глинените многоетажни сгради на град Шибам в Йемен са известни в цял свят. Много от тях са на 500 години и почти всички са боядисани в бяло. От 1982 г. те са включени и в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Но кризите и войната в Йемен са оставили своя отпечатък върху сравнително мирната област Хадрамаут. И опазването на древните къщи, в които и до днес живеят йеменски семейства, става все по-трудно.

Шибам е съкровището на Йемен

Жилищните кули се издигат до 25 метра височина. Това е и причината да наричат град Шибам - "Манхатън в пустинята". Дълго време впечатляващата архитектура е била магнит за туристи, но днес малко хора посещават Шибам. В тесните улички между къщите овце вървят към оборите. Долните етажи на сградите са отредени за животните. Така е от векове. Жителите на Шибам отглеждат овце, работят на близките полета или са временни работници. Бедността, безработицата и неграмотността са широко разпространени проблеми в Йемен.

Тарим

Йемен е планинска страна, чийто равнини са предимно около бреговете. Там няма постоянни реки, но планинските региони са пресечени от няколко сезонни речни долини, наречени „уади“, които са сухи през зимните месеци. Най-известните такива са Уади Хадрамут и Уади Дауан в източната и централната част на страната. Уади Дауан прилича на Уади Хадрамут, но е доста по-запазен район. Северните села села там са интересна дестинация, особено Ал-Машад, където е гробницата на Хасан ибн Хасан от 15-и век, която е местно място за поклонничество. Там е и Ал- Хаджаран – много старо селище, на ръба на скала.

Сеюн

За съжаление Йемен е рискова дестинация въпреки цялата си привлекателност, но винаги има туристи – приключенци.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14