Икономика

Кирил Вътев ще остане земеделски министър след ротацията, ако го поканят

   
Кирил Вътев ще остане земеделски министър след ротацията, ако го поканят

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е изпратил писмен отчет за свършеното и несвършеното от повереното му ведомство до премиера и вицепремиера. В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ той заяви, че въпросът сега не е кои министри ще бъдат сменени, а ще има ли правителство при ротацията или отиваме на избори. Ако ме поканят – оставам, ако не – имам достатъчно добри идеи за живота си.”

Министерството на земеделието е започнало работа по законопроект, който да въведе правила за доставка по агрохранителната верига с цел да се предотврати натиска на по-силния над по-слабия.

Контролът при вноса на плодове и зеленчуци не започва с лабораторията за изследване на пестициди, която беше открита преди дни на ГКПП "Капитан Андреево", него го е имало винаги. До преди 2 години това се е извършвало от частна лаборатория на границата и този контрол, за да го извършва държавата, се прехвърля в София, коментира земеделският министър.

Това отнема много време пробите да пътуват от Капитан Андреево до София и за да се анализира даден продукт отнема от 30 минути до няколко часа, поясни Вътев:

"Това образува едни опашки и един камион чака по два дни, два дни и половина. Докато сега лабораторията е до камиона, където ще спре той и времето за изчакване ще се сведе максимум до 6 часа, колкото е технологичното време за лабораторен анализ. Това е голямото предимство."

Частната лаборатория няма повече да функционира на границата и приключва работа. Контролът вече ще се извършва само от Българската агенция по безопасност на храните. Всички продукти, които влизат от трети страни подлежат на такъв контрол, каза още Кирил Вътев. На 28 февруари е излязъл документ, който показва, че българската лаборатория на Капитан Андреево е акредитирана за официален контрол, а започва да действа от понеделник.

По думите на земеделския министър, цените на храните са нещо, което държавата не може да определя и не може да контролира:

"Но държавата може да направи правила за доставка по цялата агрохранителна верига. Добрият пример е Франция, която има такъв закон. Дори еврокомисарят Войчеховски, след ескалацията на напрежението в цяла Европа от всички производители по цялата агрохранителна верига, обяви че възнамерява френския закон да се приложи в цяла Европа, в целия Европейски съюз."

Кирил Вътев разясни още, че се подготвя законопроект, чрез който всеки по веригата да получи справедливо разпределение на добавената стойност, а не да отива само накрая в търговията на дребно.


Анкета

Одобрявате ли Димитър Главчев за служебен премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14