Анализи

ПП-ДБ искат комисията Антикорупция да е пример за всички регулатори

   
ПП-ДБ искат комисията Антикорупция да е пример за всички регулатори

ПП-ДБ покани ГЕРБ да внесат заедно правилата за избор на членове на новата Комисия за противодействие на корупцията във вторник. От формацията обясниха, че искат тя да е пример за всички регулатори.

От днес влиза в сила законът, който разделя на две досегашната КПКОНПИ. Промените бяха приети преди пет месеца, но досега партиите така и не намериха време да задвижат процеса за попълване на състава на новата комисия.

"Това ще бъде първата институция, при която наистина процесът да бъде прозрачен, отворен, номинациите да могат да бъдат направени по най-обществения, най-прозрачния начин, да бъде пример за всички други регулатори", каза съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков.

"Казусът с Нотариуса ясно показа, че в момента няма институция, която по никакъв начин да не е засенчена от съмнения, които се повдигат от тези схеми, също така "Осемте джуджета" и т.н. Това, което повече налага най-сетне да пристъпим към създаване на комисията за предотвратяване на корупцията като нов орган, който може да се ползва с обществено доверие", обясни съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази готовност за смяна на шефката на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова, за която от ПП-ДБ редовно напомнят, че е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

"Идеята не е да сменим една майка с друга майка, а да направим един прозрачен процес, а в случая на КЗК даже да направим промяна в закона, така че да няма едновластие на председателя, а да се направи по начин, по който цялата българска общественост да знае, че всичките цени в магазините, обществените поръчки, които се оценяват от КЗК, са направени така, че да защитават обществения интерес", посочи Петков.

Срещата с ГЕРБ не трябва да бъде на ниво лидери, а на ниво как да си свършим работата. България не може да няма комисия, която да разследва корупцията. Това заявиха от ПП-ДБ пред медии.

Два дни кабинетът "Денков" ще е в оставка, но няма да е ясно ще има ли след него кабинет "Габриел". "Да" или "не" партиите ще си кажат на женския 8 март. Това се разбра от последната "хронограма" на политическите събития, която лидерите обявиха. Традиционно за последните дни, Бойко Борисов и Кирил Петков си говориха през журналистите - един след друг дадоха брифинг в кулоарите на парламента. Лично не са се срещнали, въпреки че лидерът на ПП поканил още в понеделник лидера на ГЕРБ.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14