Икономика

БАЗ и СЗБ: Продължава пълната незаинтересованост на министър Динкова към туризма

   
БАЗ и СЗБ: Продължава пълната незаинтересованост на министър Динкова към туризма
  google

Пълната незаинтересованост на министъра на туризма Зарица Динкова към този така важен за българската икономика сектор продължава. От ден първи на поста, г-жа Динкова не е свършила абсолютно нищо в полза на бранша. Таяхме надежди, че може да претърпи катарзис и развитие, но за съжаление те не се оправдаха. Това казват в позиция от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ).

Поредните доказателства за нейната незаинтересованост дойдоха през последните седмици. В телевизионно интервю Зарица Динкова отказа да заеме твърда позиция по темата с ремонта на летище „Бургас“. Представители на туризма по Южното ни Черноморие вече изразиха опасения за начина и датите за бъдещия ремонт. Динкова обаче не застана зад интересите на туризма, а прехвърли топката към транспортното министерство. Явно трябва да обясним на г-жа Динкова, че е нейна работа е да вземе отношение и да защитава българския туризъм по всяка тема, дори да не е пряко в нейния ресор. Като например да намери решение за ремонт на пътя Варна – Бургас, който е в окаяно състояние. И да настоява това да не се случва по време на активния сезон и да бъде съобразено с ремонта на летище „Бургас“.

И въпреки че г-жа Динкова открито толерира Северното Черноморие, видно от средствата, които са насочени натам и с които си пазарува подкрепа без да върши нищо, тя се скри и при възникнал проблем там.
Такъв беше случаят със скандалния Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Т.нар. перки, които се плануваше да бъдат поставени в близост до брега, застрашаваха съществуването изобщо на морския ни туризъм. Наясно сме, че Зарица Динкова е част от групата, която опитваше да прокара този лобистки закон. Това обаче не може да е извинение за пълната й незаинтересованост. Подопечното й министерство опита да замажа гафа си с разтегливо становище едва след като законопроектът беше приет на първо четене. За разлика от нея, Министерството на земеделието зае твърда и аргументирана позиция против. Множество забележки отправи и Министерството на околната среда и водите.

И отново се наложи туристическият и рибарски сектори да се борят за туризма и поминака на хиляди без министъра на туризма. И да търсят директна подкрепа от парламентарните групи, пред които да представят експертиза. И лидерът на най,-голямата парламентарно представена партия се убеди че проектозаконът е вреден за България. И те като част от вносителите да изтеглят подкрепата си преди второ четене.

Водени от горното, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България за пореден път заявяваме категорично, че министърът на туризма Зарица Динкова не оправда гласуваното й доверие в кабинета Денков! И изразяваме надежда, че при предстоящата ротация в българското правителство ще се намери човек, който разбира от темата, милее за българския туризъм и ще се грижи за него.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14