Новини

Общото събрание на адвокатите призова да бъде сезиран специалният прокурор за разследване на главния прокурор

   
Общото събрание на адвокатите призова да бъде сезиран специалният прокурор за разследване на главния прокурор

Общото събрание на адвокатите от страната прие декларация относно опасността от погазване независимостта на съдебната власт.

"Изказваме публичното си възмущение и нетърпимост по повод изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете около осветените и публично известни като Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров – Еврото, както и пълното насрещно бездействие на прокуратурата като единствен орган в държавата, имащ правото да повдига и поддържа обвинението срещу лица, извършили престъпление", се посочва в декларацията изпратена до медиите.

Адвокатите допълват, че са силно обезпокоени от изнесените данни за нерегламентирано влияние, политически и олигархични зависимости във върховете на съдебната власт и опитите за осъществяване на поръчково паралелно правосъдие.    

Оттам допълват, че ако са верни публично изнесените факти за натиск и изнудване на магистрати, и твърденията за срастване на висши магистрати с престъпността, както и такива за бездействие на прокуратурата, трябва да има незабавно наказателно преследване на виновните лица. 

"Странно е и пълното мълчание на и.ф. главен прокурор по тези скандални разкрития", се посочва още в декларацията. Като се допълва, че още по-обезпокоителни са твърденията, че "тези две групи вероятно са подкрепяни и от висши политици". 

"Пpизoвaвaмe Пpoĸypaтypaтa и Bиcшия cъдeбeн cъвeт, в paмĸитe нa cвoитe изĸлючитeлни пpaвoмoщия, дa дeйcтвaт cвoeвpeмeннo и бeзĸoмпpoмиcнo, ĸaтo вcичĸи твъpдeния зa нaтиcĸ и зaплaxи ĸъм cъдии, изнeceни в пyбличнoтo пpocтpaнcтвo, вĸлючитeлнo зa ceзиpaнe нa Πpoĸypaтypaтa и BCC пpeди гoдини по случая „Осемте джуджета“, дa бъдaт paзcлeдвaни зaдълбoчeнo и пo нaй-бъpзия възмoжeн нaчин", се казва в декларацията. 

Адвокатите призовават още да бъде сезиран специалният прокурор за разследване на главния прокурор и заместниците, който да започне самостоятелно разследване.

Общото събрание на адвокатите призовава и адвокатските съвети в страната да проверят обстойно изнесените данни за възможно участие на адвокати в тези престъпни схеми на влияние и при необходимост да образуват служебно дисциплинарни преписки и да повдигнат дисциплинарни обвинения.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14