Анализи Свят

Защо Марк Рюте е фаворит за шеф на НАТО

   
Защо Марк Рюте е фаворит за шеф на НАТО
  google

Най-късно през юли ще стане ясно кой ще наследи Йенс Столтенберг на най-високата позиция в НАТО. Най-големи шансове засега има нидерландският премиер Марк Рюте. Защо?

Вече месеци наред Марк Рюте е най-често споменаваното име във връзка с избора на нов Генерален секретар на НАТО. Против досегашния премиер на Нидерландия досега говореше единствено неписаното правило, че в крайна сметка никога не е печелил кандидат, за когото се е спекулирало преди това, припомня в анализ германската обществена медия ARD.

Защо Рюте е фаворит

Днес обаче ситуацията е различна. Британското правителство вече огласи подкрепата си за Рюте, който според правителствен говорител в Лондон имал висок авторитет в Алианса и щял да бъде гарант за "силата на НАТО и готовността му да се отбранява и да възпира".

Същия сигнал на свой ред подаде и Берлин. Правителственият говорител Щефан Хабещрайт заяви, че нидерландският политик е великолепна кандидатура. "Канцлерът подкрепя номинирането на Марк Рюте за Генерален секретар на НАТО", обяви Хабещрайт.

Самият Мрак Рюте в последно време все по-често и демонстративно се изказва по принципни въпроси, свързани с отбранителния съюз. Стори го и на приключилата миналия уикенд Мюнхенска конференция по сигурността. Там предизборните заплахи, отправени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, предизвикаха дискусия по въпроса какво ще правят европейците, ако симпатизантът на Путин отново влезе в Белия дом и ги остави сами в НАТО.

Ясно като бял ден е, че при такъв сценарий европейците ще бъдат принудени да харчат доста повече пари за своите армии. "Не бива обаче да вършим това единствено заради Тръмп. Вършим го, защото е в наш интерес", каза Рюте в Мюнхен. Междувременно европейците вече са единодушни, че ще трябва да инвестират повече за въоръжаване - дори ако зад океана на власт остане демократът Джо Байдън.

Но и в единия, и в другия случай отношенията между европейците и Вашингтон ще се нуждаят от преосмисляне. А за бъдещия нов Генерален секретар на НАТО това си е истинско предизвикателство.

Кой ще наследи Йенс Столтенберг на най-високата позиция в НАТО - това ще стане ясно най-късно през юли, когато във Вашингтон Алиансът ще празнува своята 75-годишнина. Мандатът на Столтенберг изтича през септември.

Норвежкият политик е преизбиран вече два пъти, а войната на Русия срещу Украйна го накара да поеме тази сериозна отговорност и да удължи мандата си. Той дори се отказа от привлекателната възможност да стане гуверньор на Норвежката централна банка. За нов мандат в Брюксел не е ставало и дума.

Самият Рюте смята, че може да поеме тази важна отговорност. В едно интервю преди няколко месеца той каза, че да бъдеш начело на НАТО е интересна задача. Но веднага добави, че добри шансове имала и една жена. "Това също ще е добре", каза Рюте.

Защо Калас няма шанс

Факт е, че за поста Генерален секретар на НАТО амбиции имаше и една жена - Кая Калас, премиерката на Естония, на няколко пъти даде да се разбере, че се надява да бъде първата източноевропейка на тази висока позиция. При всеки възможен повод тя подчертаваше, че нейната страна прави големи инвестиции за отбрана в рамките на НАТО като относителна сума спрямо БВП - и дори назидателно го натъртваше по адрес на западните партньори.

"Заедно с моя народ аз с голяма загриженост установявам, че се обръща прекалено малко внимание на онова, което къкри из руските ширини", каза Калас в началото на седмицата в реч, изнесена в Хамбург. А в интервю за германската обществена медия ARD тя призова замразените финанси на руската държавна банка в размер на стотици милиарди долара да се насочат като помощ за Украйна.

В редица европейски столици смятат, че подобно решение по юридически причини не е особено приемливо. Тъкмо настойчивостта и решителността на Калас по такива теми карат редица западни правителства да проявяват сдържаност към нейната кандидатура. Била прекалено емоционално настроена срещу Русия и фиксирана върху идеята за колективната вина на целия руски народ - така звучат аргументите срещу Калас като евентуална бъдеща лидерка на НАТО, обобщени от ARD.

В крайна сметка решаващата дума при избора на Генерален секретар има Вашингтон. Без благословията на Белия дом никой не може да се изкачи на тази позиция. А в момента Джо Байдън сякаш подкрепя Марк Рюте. Медиите цитират неназован поименно представител на американското правителство, който потвърдил този факт. Източникът казал дословно, че Рюте е "естествен лидер и добър комуникатор, чието ръководство ще се отрази добре на Алианса в днешните критични времена."

Deutsche WelleDeutsche Welle


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14